Részleteket árult el Biden kijevi útjáról az orosz állambiztonság

Az Egyesült Államok értesítette Oroszországot Joe Biden előkészületben lévő kijevi látogatásáról, ám az amerikai elnöknek Moszkva nem adott biztonsági garanciákat – jelentette ki Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a Shot Telegram-csatornának nyilatkozva.

2023. február 21., 18:50

Szerző:

„Az Egyesült Államok valóban értesítette Oroszországot Biden kijevi látogatásáról diplomáciai csatornákon keresztül. Mi nem adtunk garanciát a biztonságára” – mondta az FSZB-főnök a vezető orosz médiumok, így a TASZSZ hírügynökség által is idézett nyilatkozatában. 

Biden hétfőn előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben, ahol a katonai támogatás újabb csomagját jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, hogy Washington néhány órával az elnöki vizit előtt értesítette Moszkvát, hogy elejét vegye a konfliktushelyzeteknek. Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese ezzel szemben a Telegram-csatornáján azt írta, hogy az amerikai elnök azután utazott az ukrán fővárosba, „miután előzetesen biztonsági garanciákat kapott”. 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden újságíróknak nyilatkozva egy színielődás folytatásának minősítette a Biden-látogatást, amely szerinte nem szolgált újdonsággal. Lavrov szerint hiábavalóak a „náci rezsim megmentését célzó próbálkozások”. 

„Nem hiszem, hogy számunkra az amerikai elnök ukrajnai látogatása olyan rendkívüli esemény lenne, amely hatással lehetne a belpolitikánkra” – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Pervij Kanal tévécsatorna műsorában. 

Peszkov elmondta, hogy Oroszország élénk figyelemmel kísérte Biden ukrajnai látogatását, és így tesz lengyelországi útjával kapcsolatban is. 

Bortnyikov egyébként a Shotnak azt is elmondta, hogy az orosz és az amerikai szakszolgálatok között folytatódik az együttműködés, elsősorban a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben. Azt mondta, hogy az együttműködés szintje már nem a régi, ami senkinek sem hasznos, és hogy „mindenki érdekelt a kapcsolattartásban”. 

Elmondta ugyanakkor, hogy nyugati szervezetek állnak az ukrán titkosszolgálatok mögött, egyebek között a Krími híd ellen elkövetett robbantásos merénylet ügyében is.

(Kiemelt képünk: Joe Biden a vonaton, amelyen meglepetésszerűen meglátogatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Kijevben 2023. február 20-án. Fotó: Evan Vucci / POOL / AFP)