Rengeteg halott, sok ember eltűnt, hetekre összeomlottak a közszolgáltatások, szörnyű a helyzet Amerikában

Joe Biden súlyos katasztrófahelyzetet hirdetett Kentucky államban. 

2021. december 14., 07:54

Szerző:

Legalább 88 halálos áldozata van az Egyesült Államok több államán végigsöprő tornádóknak, közülük 74-en az azóta súlyos katasztrófaövezetté nyilvánított Kentucky államban vesztették életüket – közölte az állam kormányzója hétfőn.

Andy Beshear elmondta, hogy a halottak száma vélhetően tovább nő majd, mert ilyen súlyos károk mellett hetekbe telhet, mire pontosan meg tudják mondani, hány emberéletet követeltek a tornádók. Hozzátette, hogy több mint 100 embert továbbra is keresnek.

Tisztségviselők arra figyelmeztettek, hogy Kentucky több megyéjében még akár hetekig nem lesz áram, sem ivóvízellátás. Az államban összesen mintegy 26 ezer otthon és vállalat maradt áram nélkül, Kentucky katasztrófavédelmének a parancsnoka, Michael Dossett pedig azt mondta, több mint 10 ezer otthonban nincs víz.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap súlyos katasztrófahelyzetet hirdetett az államban, lehetővé téve ezzel, hogy Kentucky további szövetségi támogatásban részesüljön. Szövetségi forrásokra tarthatnak igényt a tornádó által érintett emberek Caldwell, Fulton, Graves, Hopkins, Marshall, Muhlenberg, Taylor és Warren megyében – olvasható a közleményben.
A szerencsétlenül jártak többek között ideiglenes lakhatásukat, otthonuk helyreállítását és a biztosító által nem rendezett károkat tudják finanszírozni a segélyből.

(Kiemelt képünk: A pusztítás nyomai Mayfieldben. Fotó: Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

17:44

A finn, a norvég, a dán és az izlandi szakszervezetek is távoznak a Nemzetközi Újságíró Szövetségből. Szerintük a szervezet antidemokratikusan működik, pénzügyeit etikátlanul kezeli, és kifogásolták, hogy a szövetség nem zárta ki az Orosz Újságíró Szövetség azon alkalmazottait, akik az oroszok által megszállt ukrajnai területeken kezdtek el dolgozni.

2023. január 31., 15:30

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke hétfőn egy újságíró kérdésére válaszolva azt mondta, hogy nem küld F-16-os vadászgépeket Ukrajnába. Nagy-Britannia és Németország vezetője is kizárta, hogy repülőket küldene a háború sújtotta országba. Franciaország és Lengyelország ugyanakkor nem zárkóznak el a lehetőségtől, de semmiképpen sem kerülnék meg a NATO-t a kérdésben.