Rendkívüli – Leállt a sugárzásfigyelő Csernobil körül

Az orosz katonai erők megsemmisítettek egy új laboratóriumot a csernobili atomerőműben.

2022. március 23., 10:59

Szerző:

Az orosz katonai erők megsemmisítettek egy új laboratóriumot a csernobili atomerőműben, amely egyebek között a radioaktív hulladék kezelésének javításán dolgozik – közölte kedden a csernobili elzárt zónáért felelős ukrán állami ügynökség.

Az állami hivatal közölte, hogy a laboratóriumot, amely 6 millió euróból, az Európai Bizottság támogatásával épült, 2015-ben nyitották meg. A laboratóriumban nagy aktivitású mintákat és olyan radionuklidokat tartalmazó mintákat tároltak, amelyek most az ellenség kezében vannak, amely reményeink szerint magának árt, és nem a civilizált világnak – áll az ügynökség közleményében.

A radionuklidok olyan kémiai elemek instabil atomjai, amelyek sugárzást bocsátanak ki.

Egy másik aggasztó fejlemény, hogy az ukrán nukleáris szabályozó hatóság hétfőn közölte, hogy az erőmű körüli sugárzásfigyelők leálltak. 

(Kiemelt képünk: Drónfelvétel az ukrajnai Pripjatban lévő csernobili atomerőműről 2022. március 7-én. fotó: EyePress News / EyePress / AFP)

Tegnap 20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

Tegnap 20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

Tegnap 19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.