Razzia Brüsszelben: volt EP-képviselőt is őrizetbe vettek

A belga rendőrség pénteken reggel tizennégy különböző brüsszeli helyszínen tartott házkutatást, mert a nyomozás adatai szerint – vélhetően – Katar megpróbálta befolyásolni az Európai Parlament (EP) döntéshozóit.

2022. december 9., 13:27

Szerző:

Egybehangzó sajtóinformációk szerint már több hónapja folyik a nyomozás amiatt, mert a hatóságok információi szerint egy Öböl menti állam megpróbálja befolyásolni az Európai Parlament (EP) gazdasági és politikai döntéseit – írja a Hvg.hu.

Különösen jelentős összegek kifizetésével vagy nagy ajándékokat ajánlottak fel olyanoknak, akik fontos politikai és/vagy stratégiai pozíciót töltenek be az Európai Parlamentben – erősítette meg Eric Van Duyse, a szövetségi ügyészség szóvivője.

A nyomozók azt nem árulták el, hogy melyik országról van szó, de a lapok egymástól független értesülései szerint a labdarúgó-világbajnokságot rendező Katar az érintett. 

A házkutatásokat négy, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) képviselőihez köthető parlamenti asszisztensnél tartották, egyikük az Európai Néppárthoz is kötődik. A nyomozók emellett razziát tartottak az Európai Parlament két tanácsadójánál és egy tisztségviselőjénél, európai lobbizást folytató nemzetközi nonprofit szervezetek igazgatóinál, egy volt európai parlamenti képviselőnél és egy magas rangú szakszervezeti aktivistánál – írja a lap.

(Kiemelt kép: Európai Parlament ülésterme 2022. június 8-án. Fotó: Abdesslam Mirdass / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.