Ramsteinben, egy amerikai repülőn szülte meg gyermekét egy menekült afgán nő

A kicsi lehet a világon az első, aki egy C-17-es rakterében jött világra.

2021. augusztus 22., 16:36

Szerző:

A németországi Ramstein légibizáson, egy amerikai katonai gépen szülte meg a gyermekét egy Kabulból menekülő afgán nő, közölte a CNN az amerikai légierő Twitter-bejegyzéseire hivatkozva.

A biztonsági okokból meg nem nevezett nő az amerikai légierő egyik C-17-es szállítógépén volt a családjával, amikor még a levegőben vajúdni kezdett – írja a Blikk. A helyzet nem volt egyszerű, mert több mint 8 ezer méteres magasságban a gépen uralkodó alacsony légnyomás miatt a nőnél komplikációk léptek fel.

Emiatt a gép parancsnoka úgy döntött, hogy egy olyan magasságba tér vissza, aminek a segítségével növelni tudja a légnyomást a fedélzeten, és végül így tudták megmenteni a kismama életét. A repülő végül Németországban, a Ramstein nevű légi támaszponton tudott leszállni, ahol a landolás után azonnal egészségügyi szakembereket küldtek a fedélzetre, és az ő segítségükkel a kislány a gép rakterében született meg.

Ezt követően a babát és édesanyját megfigyelésre egy közeli egészségügyi intézménybe szállították, mindketten jól vannak.

(Kiemelt képünk: Afgán menekülteket szállító Airbus A400M repülőgép a németországi Wünstrof repülőterén. Moritz Frankenberg / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.