Rakétatámadás miatt félbeszakadt az Európai Tanács elnökének odesszai látogatása

Az Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kénytelen volt fedezéket keresni egy rakétacsapás elől odesszai látogatás során.

2022. május 9., 18:50

Szerző:

Az Európai Tanács elnöke kénytelen volt megszakítani odesszai látogatását hétfőn, mert éppen rakétatámadás érte a dél-ukrajnai várost – írta a Guardian.

Charles Michel az ukrán miniszterelnökkel, Denisz Smihálal folytatott megbeszélését, amikor a találkozó a résztvevőinek meg kellett szakítaniuk a megbeszélést, hogy menedéket találjanak, mivel ismét rakéták csapódtak be Odessza térségében – mondta az egyik ukrán tisztviselő. Az ukrán kikötővárost az elmúlt napokban több orosz rakétacsapás érte.

Az ukrán elnök is részt vett a megbeszélésen videohíváson keresztül, aki köszönetet mondott Michelnek, amiért a győzelem napján, a náci Németország második világháborús vereségének évfordulóján Ukrajnába látogatott. Zelenszkij kifejezte háláját, hogy az Európai unió a legmagasabb szinten támogatja Ukrajnát egy olyan időszakban, amikor  nácizmus megnyilvánulásai sajnos léteznek és újjáélednek. A megbeszélések során mindkét fél megvitatta az ukrán kikötők gabonaexportra való feloldására irányuló azonnali intézkedések meghozatalának fontosságát.

(Kiemelt kép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b) és Denisz Smihál ukrán miniszterelnök (j) a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosban tartott találkozójukon 2022. május 9-én. Fotó: STRINGER / Ukrán miniszterelnöki sajtószolgálat / AFP)