Rakétákkal ölték meg az ukrán gabonaexport kulcsemberét az oroszok

Heves orosz légicsapások érték vasárnapra virradóra Mikolajiv városát, megölve az egyik legnagyobb ukrán gabonaexport-cég tulajdonosát – közölte Vitalij Kim, a helyi kormányzó Telegram-oldalán.

2022. július 31., 18:01

Szerző:

Olekszij Vadaturszkij, a Nibulon nevű vállalat vezetője és felesége az otthonukban vesztették életüket. Az orosz erők ellenőrzése alá került Herszon régió közelében található Mikolajiv városában székhellyel rendelkező cég búza, árpa és kukorica termesztésével, valamint exportjával foglalkozik, ezen felül saját teherszállító hajókkal és hajógyárral is rendelkezik. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hatalmas veszteségnek nevezte Vadaturszkij halálát, hozzátérve, hogy az üzletember éppen új gabonaexport-hálózatot készült kiépíteni. 

Mindemellett Zelenszkij Twitter-oldalán angol nyelven közzétett üzenetében felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz hadművelet miatt az idén a termés a rendes mennyiség felére csökkenhet. Hangsúlyozta, hogy a globális élelmezési válság elkerülésén fáradoznak. Hozzátette, hogy a gabonát alternatív útvonalakon keresztül is el tudják juttatni rendeltetési helyére. 

Olekszandr Szenkevics, Mikolajiv polgármestere az állami televíziónak nyilatkozva sebesültekről is beszámolt a városban. A minden korábbinál erősebb csapások során tizenkét rakéta csapódott be lakóházakba és oktatási intézményekbe. 

Valentin Reznyicsenko, a keleti országrészben lévő Dyipropetrovszk megye kormányzója szerint Nikopol városában mintegy ötven, Grad rakéta-sorozatvetőkből kilőtt lövedék csapódott be. A támadásban egy ember sebesült meg. 

Hírügynökségek felhívták a figyelmet arra, hogy a harcoló felektől származó értesüléseket nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az ukrajnai Zaporizzsja Melitopol kerületében lévő gabonaraktár. Fotó: RIA Novosztyi/Szputnyik RIA Novosti/AFP)