Rakétákat lőtt ki a Hamász Jeruzsálem irányába

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet ultimátumának lejárta után rakétákat lőttek Jeruzsálem irányába, miközben a rádió felszólította a lakosságot, hogy vonuljon az óvóhelyekre.

2021. május 10., 20:01

Szerző:

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász hétfőn adott ultimátumot: eszerint Izraelnek ki kell vonnia minden biztonsági egységét estig az Al-Aksza mecsetnek otthont adó Templomhegyről, valamint az utóbbi hetek összetűzéseinek célpontjában álló Sejk Dzsarra lakónegyedből, és szabadon kell engednie az utóbbi napok zavargásaiban elfogott palesztinokat.

Az ultimátum lejárta (magyar idős szerint 17 óra) után 6 rakétát lőttek ki Jeruzsálem térségébe, néhányukat elfogták a vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétái, több rakéta pedig nyílt területeken ért földet. Egy lövedék egy Jeruzsálem melletti családi háznál csapódott be, kisebb anyagi károkat okozott, betörtek az ablakok, de a lakók az óvóhelyen voltak, és nem érte őket bántódás.

A Gázai övezettel szomszédos Askelón településen rakétatámadástól tartva megnyitották az óvóhelyeket, az izraeli biztonsági kabinet pedig összeült a helyzet értékelésére. Az izraeli parlamentben, a knesszetben is megszólaltak a légvédelmi szirénák, és az óvóhelyekre kellett menekülniük az ott éppen törvényjavaslatok megszavazásán dolgozó politikusoknak.

(Kiemelt kép: AFP | Mahmud Hams)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.