Rakétaincidens – a lengyel elnök szerint szerencsétlen baleset történt

Az előzetes vizsgálatok után nagy a valószínűsége, hogy az ukrán légvédelem eltévedt üldözőrakétája csapódott be Prewodówban, Lengyelországban kedden este. A két embert meggyilkoló becsapódás nagy nemzetközi riadalmat keltett, miután azt feltételezték, az az orosz hadseregtől származik.

2022. november 16., 12:48

Szerző:

„Szerencsétlen balesetnek” minősítette tájékoztatójában Andrzej Duda lengyel államfő hivatala a kedden este az ukrán határ mellett, Lengyelországban becsapódó rakéta okozta pusztítást. Hozzátette, az előzetes vizsgálat eredményei szerint „nagyon valószínű”, hogy az ukrán légvédelem egyik, az orosz rakétákat üldöző elfogórakétájának robbanófeje okozta a becsapódást, amely törmelékként szállt vissza lengyel területre.

A rakéta ugyanakkor orosz gyártmányú volt, de az ukrán hadseregnek is számos ilyen fegyvere van.

Duda hozzátette, nincs alapja annak a feltételezésnek, hogy a becsapódás szándékos támadás eredménye, ahogyan arra sincsen bizonyíték, hogy az az orosz hadsereg oldaláról érkezett.

Belga miniszter: semmi nyoma annak, hogy orosz támadás volt a rakétaincidens

A rendelkezésre álló információk alapján orosz rakéták darabjait és egy ukrán elfogó rakéta maradványait találták meg Lengyelországban - közölte a belga védelmi miniszter szerdán.

Ludivine Dedonder Twitter-üzenetében közölte, az értesülések alapján úgy tűnik, hogy a lengyelországi becsapódás az ukrán légvédelem tevékenységnek következménye. Mindezt a folyamatban lévő vizsgálatoknak kell megerősíteniük - tette hozzá a belga tárcavezető.

Korábban a moszkvai Védelmi Minisztérium is azt írta, az orosz hadseregnek semmi köze a Lengyelországban felrobbant fegyverhez, ők azonban már kedden este hozzátették, vélekedésük szerint „szándékos provokáció” volt a támadás ellenük. Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök viszont ugyancsak kedden este úgy reagált az eseményekre, hogy kijelentette, „orosz támadásról” lehet szó.

Ukrajnát november 15-én, délután érte az energia-infrastruktúrát célzó egyik legnagyobb rakétatámadás a háború kezdete óta, melynek keretében az orosz hadsereg több mint 100 rakétát lőtt ki területeikre. Az egyik ilyen rakétát semlegesítő légvédelmi elfogórakéta okozhatta a gondot.

(Kiemelt kép: Andrzej Duda lengyel államfő. Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP)

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus – jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.