Rájár a rúd a volt német kancellárra

Elvesztette az orosz olajipari óriáscégben betöltött igazgatótanácsi helyét, megvonták a juttatásait és most már  a festményeit is ellopták Gerhard Schrödernek. 

2022. május 27., 16:28

Szerző:

Három festménynek veszett nyoma Gerhard Schröder volt német kancellár irodájának előteréből, amely a szövetségi parlament egyik irodaépületépületében található. A három festmény közül kettő Uwe Bremer német festőművész alkotása, egy pedig egy meg nem nevezett kínai művészé. Az eltűnt műalkotások értékéről nem adtak hírt.

Schröder jelenlegi irodája csupán néhány sarokra található a német parlament központi épületétől. A német Stern magazin értesülései szerint a festmények már 16 éve az előtérben lógtak, az épület ezen részébe pedig bárki szabadon beléphet.

Schrödert az elmúlt időszakban rengeteg kritika érte orosz üzleti és politikai kapcsolatai miatt. A múlt héten távozását is bejelentette a Rosznyefty orosz olajipari vállalat igazgatótanácsából. A parlament több juttatását is megvonta, amiért a volt kancellár nem volt hajlandó elhatárolódni Vlagyimir Putyintól és Oroszországtól az Ukrajna ellen indított orosz támadások miatt.

(Kiemelt képünk: Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök (K) Kirill, Moszkva és egész Oroszország ortodox pátriárkája (j), valamint Gerhard Schröder volt német kancellár társaságában Vlagyimir Putyin újraválasztott orosz elnök beiktatási ünnepségén a moszkvai Kremlben 2018. május 7-én. A negyedik államfői mandátumát kezdő Putyin a szavazatok 77 százalékának elnyerésével győzött a márciusi elnökválasztáson. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Alekszej Druzsinyin)

20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.