Putyint alkalmatlannak minősítették, mondja egy volt KGB-s kollégája

Nem először bírálja Putyint.

2022. március 14., 12:49

Szerző:

Szergej Zsirnov, a KGB egykori orosz kémje az 1990-es évek elején Franciaországban keresett menedéket, több könyvet írt a szovjet kémkedésről, és a francia sajtó rendszeresen felkérte, hogy nyilatkozzon Oroszországról.

Zsirnov a Le Figaro című francia napilapnak adott interjújában arra a kérdésre, hogy Putyin milyen KGB-tag volt, és hogy másfajta képzettsége megmagyarázhatja-e valamilyen módon jelenlegi viselkedését, Zsirnov azt mondta, Vlagyimir Putyint kémelhárításra alkalmatlannak nyilvánította a moszkvai Andropov Intézet, amely az orosz kémelitet képezte ki.

"A tanulmányi év végén az oktatók alkalmatlannak nyilvánították, mivel képtelen volt megfelelően felmérni az általa hozott döntéseket, valamint e döntések saját magára és a KGB-re gyakorolt ​​következményeit. Visszaküldték Leningrádba, mielőtt a Német Demokratikus Köztársaságba küldték volna, és összekötő tiszt volt egy tartományi városban. Számunkra, a KGB-kémek számára ez jelentéktelen bejegyzés volt”

– mondta a Le Figarónak Szergej Zsirnov egykori kém.

Zsirnov szerint a KGB-ben, a Szovjetunió rettegett politikai rendõrségében végzett képzés nagyon fontos szerepet játszott Putyin jövõbeni politikai karrierjében: a KGB-ben Putyin kiépítette közeli csapatát, amely hozzásegítette a teljes hatalom megszerzéséhez.

Zsirnov az elmúlt években kemény nyilvános kijelentéseket tett Putyin ellen, mondván, hogy valódi kampányt indított Oroszország szétzilálására. Az ukrajnai háborúval kapcsolatban azt állítja, hogy

ezek haszontalan cselekedetek, ez Oroszország bosszúhadjárata a szabadságért, nehezen megvalósítható feladat a volt iskolatársamnak 

– mondta Zsirnov.

(Kiemelt kép:  Moszkva, 2017. május 8. Vlagyimir Putyin orosz államfő (b) köszönti Lazar Matvejev nyugalmazott ezredest, az egykori szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB) drezdai központjának vezetőjét a 90. születésnapján Matvejev moszkvai otthonában 2017. május 8-án. Putyin 1985 és 1990 között az orosz hírszerzésnek dolgozott a kelet-németországi nagyvárosban. (MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/pool/Alekszej Nyikolszkij)