„Putyinnal lehetetlen diplomáciai úton rendezni a konfliktust” – mondta egy volt nagykövet

A britek volt oroszországi nagykövete szerint az orosz bankokat és a gázszektort kéne célba vennie a nyugati hatalmaknak.

2022. február 22., 11:27

Szerző:

Az Egyesült Királyság volt orosz nagykövete szerint az ukrajnai válság diplomáciai úton történő rendezése mindaddig lehetetlen, amíg Vlagyimir Putyin van hatalmon.

Sir Andrew Wood a BBC-nek azt mondta, Putyin nem tudja "felismerni, mi lenne a diplomáciai megoldás", és megjegyezte, "a szavai nyilvánvalóan semmit sem érnek". A volt nagykövet szerint a „diplomáciai megoldás számára nem csak az lenne, ha azt mondanánk, hogy nem hívjuk meg Ukrajnát a NATO-ba, hanem az, ha az ország teljes ellenőrzését átadnák nekik” – mondta. 

A szankciók kérdéskörével foglalkozva Sir Andrew Wood egy teljes intézkedéscsomag azonnali bevezetését kérte Moszkva ellen. Emellett sürgette a nyugati vezetőket, hogy vegyék célba az orosz bankokat, és azonnal vessenek véget az Északi Áramlat 2 gázvezeték üzembe helyezésére irányuló terveknek.

Hozzátette, a szeparatista régiók elismerése veszélyes pillanatot jelent Putyin számára, ugyanis az orosz nép nem akar háborút, majd hozzátette: Putyin sem varázsolja már el őket annyira, mint korábban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)