Gudkov: már nem Putyin kezében van az orosz rendszer

Az egy hónappal ezelőtti zsoldoslázadás első óráiról számolt be a Washington Post, európai hírszerzők információira hivatkozva.

2023. július 27., 09:53

Szerző:

Ukrán és más európai biztonsági tisztviselők szerint amikor Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője június 24-én reggel megindította lázadási kísérletét, Vlagyimir Putyin orosz elnök megbénult, és nem tudott határozottan fellépni – írta a Washington Post

Az amerikai lappal megosztott titkosszolgálati értékelések szerint az orosz elnököt az orosz biztonsági szolgálatok legalább két-három nappal korábban figyelmeztették, hogy Prigozsin egy lehetséges lázadásra készül. Lépéseket tettek a biztonság fokozása érdekében több stratégiai létesítményben, köztük a Kremlben is, ahol megnövelték az elnöki őrség létszámát, és több fegyvert osztottak ki, de egyébként nem tettek semmit – közölték a tisztviselők.

„Putyinnak lett volna ideje meghozni a döntést a lázadás felszámolásáról és a szervezők letartóztatásáról” - mondta az egyik európai biztonsági tiszt, aki másokhoz hasonlóan névtelenül nyilatkozott, hogy inkognitóban maradhasson. „Aztán amikor elindult a lázadás, minden szinten bénultság volt. Teljes volt a döbbenet és a zavarodottság. Sokáig nem tudták, hogyan reagáljanak” – idézte a forrást a lap.

Ez összhangban van William J. Burns, a CIA igazgatójának múlt heti nyilvános megjegyzéseivel, miszerint a lázadó orosz biztonsági szolgálatok 36 órájának nagy részében a katonaság és a döntéshozók „úgy tűnt, csak sodródnak”.

Kritikusai szerint a válság idején a Kreml irányvonalának hiánya miatt Putyin jelentősen meggyengült.

„Putyin olyan embernek mutatkozott, aki nem képes komoly, fontos és gyors döntéseket hozni kritikus helyzetekben. Csak elbújt”

– mondta Gennagyij Gudkov, az orosz biztonsági szolgálat egykori ezredese, aki jelenleg száműzetésben élő ellenzéki politikus. „Ezt az orosz lakosság nagy része nem értette. De Putyin elitje ezt nagyon jól megértette. Már nem ő a kezes a biztonságukra és a rendszer megőrzésére” – tette hozzá a volt ezredes.

(Kiemelt kép: Jevgenyij Prigozsin orosz nemzeti zászlók és a Wagner-csoport zászlóit tartó katonái előtt Bahmutban. Fotó:Telegram concordgroup official / AFP)