Putyin meggondolta magát

Nem szerepel a tervek között, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök akár online formában is részt vegyen a G20 csoport indonéziai és a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (APEC) thaiföldi csúcstalálkozóján – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak.

2022. november 11., 18:39

Szerző:

„Ez az államfő döntése volt, kifejezetten az időbeosztása miatt, mivel az Oroszországi Föderációban kell tartózkodnia” – mondta. A szóvivő ugyanakkor nem bocsátkozott részletekbe Putyin jövő heti programjával kapcsolatban, amelyet „nagyon sűrűnek” nevezett. Kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől is, hogy találkozni készül-e Moszkvában a kubai elnökkel. Csak annyit árult el, hogy „bizonyos kapcsolatfelvételek előkészítés alatt állnak”. 

Orosz diplomaták és a Kreml csütörtökön közölték, hogy a G20 csoport vezetőinek az indonéz Bali szigeten jövő kedden és szerdán megtartandó találkozóján az orosz delegáció vezetője nem az elnök, hanem Szergej Lavrov külügyminiszter lesz. Egyik helyettese, Szergej Rjabkov a TASZSZ állami hírügynökségnek nyilatkozva pénteken azt mondta, nem szerepel a tervek között, hogy a fórum alkalmából Lavrov találkozzon amerikai hivatali partnerével, Antony Blinkennel. A diplomata szerint Moszkva nem kezdeményezett megbeszélést. 

Az állami Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ (VCIOM) adatai szerint egyébként Putyin bizalmi indexe 75,9, tevékenységének támogatottsága pedig 75,8 százalékos. A felmérést októbet 31. és november 6. között végezték el egy 1600 fős reprezentatív mintán.

Korábban arról volt szó, hogy Szergej Lavrov külügyminiszter vezeti az majd orosz delegációt a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozóján és Vlagyimir Putyin videókapcsolaton keresztül csatlakozhat.

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz elnök videokapcsolaton keresztül elnököl az olajipar fejlesztéséről szóló megbeszélésen Moszkvában 2022. május 17-én. Fotó: Mihail METZEL / SPUTNIK / AFP) 

 

 

Caj Jing-ven tajvani elnök szombaton lemondott a kormányzó Demokratikus Haladás Pártja (DPP) vezetéséről, miután pártja több fontos helyen vereséget szenvedett a helyhatósági választáson.