Putyin Mariupolba is ellátogatott

Az orosz elnök annak ellenére utazza körbe Ukrajnát, hogy nemzetközi elfogatóparancs van kiadva ellene.

2023. március 19., 21:44

Szerző:

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz-ukrán háború egyik legmeghatározóbb helyszínére látogatott el, miután a Krím annektálásának kilencedik évfordulóján a félszigeten is tiszteletét tette – írja a CNN. Putyin helikopterrel érkezett Mariupolba, majd elvezetett egy jacht kikötőbe, illetve egy színházat is megnézett. 

Látogatása több szempontból provokatív; egyrészt a hágai Nemzetközi Büntetőbíróásg nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene háborús bűnök elkövetése miatt, másrészt pedig egy évvel ezelőtt Mariupol az egyik legintenzívebben támadott városnak számított. A civil menedékhelyek elleni csapások, a lebombázott szülészet és színház látványa bejárta a sajtót, csak úgy, mint a két hónapos ostrom után orosz kézre került Azovsztal acélgyár. 

A Nemzetközi Büntetőbíróság szerint Putyin azért vádolható háborús bűncselekmények elkövetésével, mert az orosz állam ezerszámra deportált gyermekeket Ukrajnából Oroszországba, akaratuk ellenére. 

(Kiemelt képünk: A Rosszija-24 orosz televízió videófelvételéről készített képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) helyi lakosokkal beszélget a délkelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Mariupolban 2023. március 19-én.
Fotó: MTI/AP/Rosszija-24)

 

 

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.