Bayer Zsolt Biden és Zelenszkij ellen adott ki elfogatóparancsot

Bayer Zsolt kormányzati megmondóember szerint ez ugyanannyit ér, mint a Hágában Putyin ellen kiadott parancs.

2023. március 18., 18:51

Szerző:

A Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Vlagyimir Putyin ellen kiadott elfogatóparancsára reagálva Zelenszkij és Joe Biden ellen adott ki „elfogatóparancsot” Bayer Zsolt kormánypárti publicista. Az Index cikke szerint az amerikai elnök és ukrán elnök ellen általa kiadott parancsról Bayer azt írta,

„...ennek pont annyi értelme van, mint a hágainak Putyin ellen.”

Azt is hozzátette, Biden elfogása után felelősségre kell vonni fia, Hunter Biden állítólagos ukrajnai korrupciós üzletei miatt is, mint azt említette, apja ugyanis „betette őt” az ukrajnai gázipari tröszt, a Burisma igazgatótanácsába. Zelenszkijt pedig „a CIA ügynökének” nevezte.

Mint ismert, Vlagyimir Putyin hivatalosan nemzetközi bűncselekmény gyanúsítottja lett, így Oroszországon kívül letartóztathatják és bíróság elé állíthatják. A hágai székhelyű ICC pénteken háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki az orosz elnök és Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztos ellen.

Közölték azt is: a bűncselekményeket feltételezhetően Ukrajna megszállt területein követték el 2022. február 24-től kezdődően.

A közlemény szerint „alapos a gyanú”, hogy Vlagyimir Putyint és a gyerekjogi biztost a bíróság statútuma értelmében személyes büntetőjogi felelősség terheli, mert a bűncselekményeket közvetlenül, illetve másokkal közösen, vagy mások közbejárásával követték el, valamint azért, mert elmulasztottak megfelelő ellenőrzést gyakorolni azok fölött, akik a bűncselekményeket elkövették, elkövetésüket megengedték és a tényleges irányításuk alá tartoznak.

(Kiemelt kép: Bayer Zsolt. Fotó: MTI/Kallós Bea)

A Diákhitel Központ korábbi vezetőjének, Varga Judit volt férjének elmondása szerint a legfelső politikai körökből nem kapott támogatást az elmúlt hetekben, de belső fideszes körökből igen, „illetve olyan helyekről is kaptam támogatást, amit nem gondoltam”. Példaként egyházi vezetőket, régi barátokat, illetve a Történelmi Magyar Családok Szövetségét említette – derül ki Magyar Péter Telexnek adott interjújából.

Amióta mérik, most először a legszegényebb magyar régió is eléri az EU fejlettségének felét, de a fél ország az uniós lista leghátsó részén van – sőt, ha a francia tengerentúli helyek nélkül számolunk, akkor a Dél-Alföld is visszacsúszott az európai legszegényebb húszba. Budapest eközben még jobban teljesít, az országból a főváros és környéke tudott szebb növekedést felmutatni - írja a hvg.hu.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.