Orosz fiatalok Putyinnak: „Mobilizáld saját magadat, kopasz patkány!”

Egy sorozás előtt álló, fiatal orosz férfi ezzel a táblával vonult ki a szibériai Habarovszk főterére, percek alatt letartóztatták, pedig nem írta rá a táblára Vlagyimir Putyin orosz elnök nevét.

2022. szeptember 24., 18:32

Szerző:

Az orosz Activatica politikai aktivista oldal Twitter-fiókja tette közzé azt a videót, amelyen fiatal, háborúellenes orosz tüntetők a szibériai Habarovszkban a következő feliratú táblával vonultak ki szombaton tüntetni a város főterére:

„Себя мобилизируй, крыса плешивая!” – azaz „Mobilizáld saját magadat, kopasz patkány!”.

Habár a táblán nem közölték, a jelzős szerkezettel kire céloztak,  a helyi rendőrség mégis gyorsan kapcsolt, a táblát elvették, a spontán tiltakozókat pedig letartóztatták. A videón jól látszik, ahogyan a fiatal férfi előbb csak áll a már eleve a kivonulás miatt őket igazoltató rendőrök csoportjában, majd dzsekijéből egy hirtelen mozdulattal előveszi a feliratos papírt, amiért a hatóság emberei azonnal közrefogják és elvezetik.

Oroszország-szerte több városban is problémákba ütközött a most spontán mobilizált férfiak laktanyákba terelése. Omszk kormányzóságban például a sorozandók az őket elszállító busz előtt spontán verekedésbe kezdtek az őket kísérő karhatalom embereivel:

(Kiemelt kép: Tüntetőt tartóztatnak le az oroszországi Habarovszkban, miután Putyin és az ukrajnai háború ellen tiltakozó feliratokkal vonult ki 2022. szeptember 24-én. Fotó: Activatica / Twitter)