Orosz fiatalok Putyinnak: „Mobilizáld saját magadat, kopasz patkány!”

Egy sorozás előtt álló, fiatal orosz férfi ezzel a táblával vonult ki a szibériai Habarovszk főterére, percek alatt letartóztatták, pedig nem írta rá a táblára Vlagyimir Putyin orosz elnök nevét.

2022. szeptember 24., 18:32

Szerző:

Az orosz Activatica politikai aktivista oldal Twitter-fiókja tette közzé azt a videót, amelyen fiatal, háborúellenes orosz tüntetők a szibériai Habarovszkban a következő feliratú táblával vonultak ki szombaton tüntetni a város főterére:

„Себя мобилизируй, крыса плешивая!” – azaz „Mobilizáld saját magadat, kopasz patkány!”.

Habár a táblán nem közölték, a jelzős szerkezettel kire céloztak,  a helyi rendőrség mégis gyorsan kapcsolt, a táblát elvették, a spontán tiltakozókat pedig letartóztatták. A videón jól látszik, ahogyan a fiatal férfi előbb csak áll a már eleve a kivonulás miatt őket igazoltató rendőrök csoportjában, majd dzsekijéből egy hirtelen mozdulattal előveszi a feliratos papírt, amiért a hatóság emberei azonnal közrefogják és elvezetik.

Oroszország-szerte több városban is problémákba ütközött a most spontán mobilizált férfiak laktanyákba terelése. Omszk kormányzóságban például a sorozandók az őket elszállító busz előtt spontán verekedésbe kezdtek az őket kísérő karhatalom embereivel:

(Kiemelt kép: Tüntetőt tartóztatnak le az oroszországi Habarovszkban, miután Putyin és az ukrajnai háború ellen tiltakozó feliratokkal vonult ki 2022. szeptember 24-én. Fotó: Activatica / Twitter)

21:25

A holland kormány miniszterei pénteki tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy támogatni fogják Románia és Horvátország csatlakozását az Európán belül szabad mozgást biztosító schengeni övezethez, de Bulgáriáét elutasítják – idézte Eric van der Burg igazságügyi és belbiztonsági államtitkár nyilatkozatát az NlTimes című hírportál.

20:55

Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz – erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken. A döntést üdvözölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus – jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.