Putyin kiakadt, és kiszállt Oroszország az atomcsend-egyezményből

Harmadik, végső olvasatban is elfogadta az átfogó atomcsend-egyezmény (CTBT) ratifikációjának visszavonásáról szóló törvényjavaslatot szerdán az orosz parlament alsóháza. 

2023. november 2., 19:12

Szerző:

„Ha az Egyesült Államok meghallja a jelzésünket, azt hogy ma a magatartása miatt visszaléptünk a szerződés ratifikálásától, és hogy készek vagyunk megfelelő lépéseket tenni a globális biztonság fenntartása érdekében, akkor nem fog atomfegyvert tesztelni” – mentegetőzött a sajtó előtt Leonyid Szluckij, az alsóház külügyi bizottságának elnöke. A visszavonás kérdését Vlagyimir Putyin orosz elnök vetette fel a Valdaj nemzetközi vitaklub októberi ülésén. Bizonygatta azt is, hogy Oroszország nem fog elsőként nukleáris fegyverkísérletet végrehajtani – írja a propeller.hu. Az ENSZ Közgyűlése által 1996-ban elfogadott, és két héttel később aláírásra megnyitott átfogó atomcsend-szerződést eddig 187 állam írta alá, közülük 178 ratifikálta is.

Oroszország a ratifikáló államok között volt. Az Egyesült Államok – akár például Kína – ugyan aláírta a szerződést, de az elmúlt két évtizedben elmulasztotta ratifikálni azt. Ugyanakkor ez nem jelenti, hogy Oroszországra több korlátozás vonatkozott volna eddig, mint az Egyesült Államokra: az egyezmény ugyanis csak onnantól lépne érvénybe, hogy mindenki ratifikálja.

(Kiemelt képünkön: Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: Vlagyimir ASTAPKOVICS / SPUTNIK / AFP)