Putyin kedden a föld alá vonul, de élvezi

Később feljön majd. Oroszországban példátlan méretű nukleáris gyakorlatra készülnek október 3-án. Vlagyimir Putyin is lázasan készül a nagy eseményre.

2023. október 2., 10:12

Szerző:

Korábban soha nem volt ilyen átfogó, az ukrán határtól Kamcsatkáig terjedő készültség, csak régiónként tartottak atomtámadást szimuláló tesztet – írja a brit Metro című lap alapján az Atv.hu. Az egynapos nukleáris támadási gyakorlat abból a feltételezésből indul ki, hogy a NATO atomcsapást mér Oroszországra, amelyben az orosz lakásállomány és az életfenntartó létesítmények 70 százaléka megsemmisül. A forgatókönyv szerint az országban statáriumot vezettek be, és teljes körű mozgósítást is elrendelnek, Vlagyimir Putyin pedig bunkerbe vonul.

A teszt során azt is modellezik, milyen másodlagos veszélyt jelentenek az atomerőművekben és más kulcsfontosságú létesítményekben keletkező károk.

Putyin közben a nukleáris armageddon elől az ország különböző pontjain lévő atombunkereinek egyikébe költözik, emellett rendelkezésére áll egy flottányi „Doomsday” Il-80 Maxdome repülőgép is, amelyek légi vezérlési központként tudnak működni – írja a lap.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilatkozik Moszkvában 2023. június 24-én. Fotó: AFP)