Putyin is tovább szigorít a szankciókon

Így válaszolnak az oroszok a nyugati szankciókra.

2022. május 3., 14:19

Szerző:

Megtiltotta az orosz szankciókkal sújtott külföldi személyekkel és szervezetekkel való üzletkötést és a velük szemben fennálló kötelezettségek teljesítését kedden kiadott rendeletében Vlagyimir Putyin orosz elnök, válaszul az Oroszország ellen bevezetett korlátozásokra – írja a Reuters.

Tilos továbbá Oroszországból származó nyersanyagokat és termékeket exportálni a feketelistán szereplő személyeknek. Az orosz kormánynak tíz napon belül meg kell határoznia a megtorló szankciók érintettjeinek körét. A nyugati országok február vége óta szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben az Ukrajna elleni indított háború miatt. Ennek fényében Moszkva márciusban 48-ra bővítette a vele szemben „barátságtalan” országok listáját, amely jelenleg magában foglalja az Európai Unió valamennyi országát, az Egyesült Államokat, Albániát, Andorrát, Ausztráliát, Dél-Koreát, Észak-Macedóniát, Izlandot, Japánt, Kanadát, Liechtensteint, Mikronéziát, Monacót, Montenegrót, az Egyesült Királyságot, Norvégiát, San Marinót, Svájcot, Szingapúrt, Tajvant, Ukrajnát és Új-Zélandot.

Vasárnap Putyin aláírta a legtöbb európai, köztük az uniós állampolgárok számára biztosított vízumkedvezményeket megszüntető törvényt. Ezzel megszűnt a kedvezmény a diplomata-útlevéllel rendelkező személyek, a hivatalos delegációk, a nemzeti és regionális kormányok és parlamentek, az alkotmánybíróságok és legfelsőbb bíróságok tagjai, valamint az újságírók számára. A jogszabály első hat cikkelye hatályon kívül helyezte a legtöbb európai országgal megkötött nemzetközi szerződéseknek a diplomata-útlevelekre és vízumokra vonatkozó rendeleteit, „barátságtalan” cselekményekre válaszul meghozandó sürgős intézkedések szükségességére hivatkozva. A hetedik cikkely értelmében a kedvezmények visszaállításáról az orosz elnök dönt. Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese korábban arra tett javaslatot, hogy Oroszország hagyjon fel a „barátságtalan” országokkal való élelmiszer-kereskedelemmel.

(Kiemelt képünk: Vladimir Putyin, Oroszország elnöke, 2017. február 2-án. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.