Putyin elrendelte annak a labornak a bezárását, ahol a novicsok idegmérget állíthatták elő

2018. július 18., 20:07

Szerző:

Vlagyimir Putyin ma elrendelte annak a sihányi labornak a bezárását, ahol a brit hírszerzés szerint a novicsok idegmérget előállították. A brit hatóságok továbbra is azt állítják, hogy orosz ügynökök az idegméreggel próbálták megölni nemrég Szergej Szkripal kettős ügynököt – írja a Quartz.

Sihány egyike azoknak a zárt városoknak, ahol az állam titkos tudományos kísérleteket folytat. Putyin rendelete szerint a gyárat 2019. január 1-jéig be kell zárni.

A rendelet nem indokolja a bezárást, és a novicsokot sem említi. A szövetségi kormány körülbelül egymillió dollárnak megfelelő összeget fizet Szaratov régiónak a kísérletek felfüggesztéséért.

Fotó: MTI / EPA

Áprilisban a The Times of London írta meg, hogy a mérget, amivel Szergej Szkripalt és lányát megmérgezték, a településen található laborban állították elő. Az eset nagy felháborodást váltott ki, 28 országból 150 orosz diplomatát utasítottak ki, a támadással Oroszországot vádolva.

Június végén Amesbury kisvárosban pedig egy nőt és férfit szállítottak be a kórházba, mindketten a novicsoktól betegedtek meg. Pár nappal később Dawn Sturgess belehalt a mérgezésbe.

Oroszország továbbra is tagadja, hogy köze lenne a mérgezéshez, vagy a novicsok előállításához.

(Via 444)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.