Putyin: A Nyugat fel akarja darabolni Oroszországot

Vlagyimir Putyin vasárnap közzétett interjújában úgy fogalmazott, hogy a Nyugat „papírra vetett terve” Oroszország feldarabolására elpusztíthatja az orosz népet. 

2023. február 26., 11:02

Szerző:

„Egy céljuk van: feloszlatni a volt Szovjetuniót és annak alapvető részét – az Orosz Föderációt” – mondta Putyin a Rosszija 1 állami televíziónak adott, szerdán rögzített, de vasárnap nyilvánosságra hozott interjújában – írja a Reuters

Putyin szerint a Nyugat azért akarja felosztani Oroszországot, mert ellenőrizni akarja a világ legnagyobb nyersanyag-termelőjét, és ez egy olyan lépés – mondta –, amely Oroszország számos népének, köztük az orosz etnikai többségnek a pusztulásához vezethet. „Nem is tudom, hogy egy ilyen etnikai csoport, mint az orosz nép, képes lesz-e fennmaradni abban a formában, ahogy ma létezik” – mondta Putyin.

Putyin úgy fogalmazott, hogy a Nyugat terveit papírra vetették, bár nem pontosította, hol.

Putyin szerint az Ukrajnának nyújtott több tízmilliárd dollár értékű amerikai és európai katonai segítség azt mutatja, hogy Oroszország most magával a NATO-val áll szemben. „A mai viszonyok között, amikor az összes vezető NATO-ország kinyilvánította fő célját, hogy stratégiai vereséget mérjen ránk, hogy népünk szenvedjen, ahogy mondják, hogyan hagyhatnánk figyelmen kívül nukleáris képességeiket ilyen körülmények között?" – mondta az orosz elnök. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Szergej Sojgu védelmi miniszter a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 77. évfordulóját. MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.