Putyin a konstruktív párbeszédben reménykedik

A globális stabilitás érdekében.

2021. december 8., 14:35

Szerző:

A konstruktív párbeszéd és a közös munka kialakítása iránti reményét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az Olaf Scholz német kancellárhoz a szerdai hivatalba lépése alkalmából intézett üdvözlő táviratában.

A Kreml sajtóosztálya által közzétett dokumentum szerint Putyin mind a kétoldalú, mind a nemzetközi napirend időszerű kérdéseiben törekszik a dialógusra a szociáldemokrata új német kormányfővel.

„Ez kétségtelenül megfelelne az oroszok és a németek alapvető érdekeinek, és hozzájárulna a regionális és globális stabilitás és biztonság megszilárdításához”

– írta Putyin.

Az orosz vezető táviratot intézett a 16 évi kormányzás után leköszönt Angela Merkel kereszténydemokrata kancellárhoz is, akit tegeződve szólított meg, és további barátságáról biztosította. Putyin kifejezte őszinte háláját „a gyümölcsöző együttműködésért és a kölcsönösen tiszteletteljes párbeszédre készségért”. Emlékeztetett rá, hogy

a volt kancellárral folyamatos kapcsolatban áll, és vele együtt megpróbált „kiutat találni a legnehezebb helyzetekből is”.

„A német kormány élén töltött éveid során kiérdemelten nagy tekintélyre tettél szert Európában és az egész világon. Biztos vagyok benne, hogy az államférfiként és politikusként megszerzett hatalmas tapasztalatodra változatlanul szükség lesz. És természetesen folytatjuk baráti kapcsolatunkat is” – idézte az orosz államfő sajtószolgálata Putyint.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: Mikhail Metzel / POOL / Sputnik via AFP)

Tegnap 21:53

Jemeni lázadóknak szánt iráni gépkarabélyok, géppuskák és tankelhárító rakéták ezreit foglalták le január 15-én francia haditengerészeti egységek az Ománi-öbölben – közölte csütörtökön az amerikai haderő közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM).

Tegnap 21:50

Választási csalásra való felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor Jair Bolsonaro volt brazil államfőt. Marcos do Val egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt állította, hogy az októberi elnökválasztás előtt a volt államfő környezetéből megkörnyékezték őt a választás majdani érvénytelenítésének lehetőségével kapcsolatban.

Tegnap 19:49

Szerbia még nem írta alá az úgynevezett francia-német javaslatot, amely a Belgrád és Pristina közötti helyzetet rendezné, a tárgyalásokat még folytatni kell – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban a parlament rendkívüli ülésén, amelynek témája a koszovói helyzet rendezése volt. Az elnök egyik felszólalását az ellenzék bekiabálással zavarta meg, majd dulakodás tört ki a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.