Putyin a frontra küldi, akinek nem tetszik a képe

Oroszországszerte tartanak megemlékezéseket Alekszej Navalnij emlékére. Vlagyimir Putyin nem variált sokat, frontra küldi azokat, akik részt vesznek a megemlékezéseken. 

2024. február 22., 12:57

Szerző:

Vlagyimir Putyin orosz elnök büntetésből a frontra küldi azokat, akik megemlékeznek a néhai Alekszej Navalnijról. A hétvégén többek között Szentpéterváron gyűltek össze az emberek, hogy gyertyákat és virágokat helyezzenek el emlékére. A Kreml válasza nem sokáig váratott magára: a résztvevőket azonnal őrizetbe vették, majd szabadulásuk után a szentpétervári fogda kijáratánál besorozták őket katonai szolgálatra – írja a Bild.

Putyin a frontra küldi, aki részt vesz Navalnij megemlékezésén

Nagyobb tüntetések már nem lehetségesek az oroszországi masszív elnyomás miatt. Márpedig Navalnij halála után Moszkvában, Szentpéterváron, Jekatyerinburgban és más városokban emberek százai mertek utcára vonulni, hogy kifejezzék gyászukat és szolidaritásukat a megölt Kreml-kritikussal. Sokan sírva feküdtek egymás karjában és gyertyát gyújtottak.

A RusNews független hírportál szerint 95 tüntetőnek kell akarata ellenére a frontra vonulnia – írja az Euronews. „Kényszerítették őket, hogy azonnal írják alá a behívókat” – mondta a portálnak az egyik érintett férfi felesége. Egy őrizetbe vett férfi pedig arról számolt be: „Azt mondták, hogy eltörik az ujjainkat, ha nem írjuk alá. Folyton azt ismételgették: harcolni fogtok értünk?”.

Legalább hat szentpétervári gyászoló kapott katonai behívót, miután kiengedték őket a rendőrségi fogdából - jelentette a Rotonda nevű Telegram-hírcsatorna, amely szerint a behívókban az áll, hogy a őrizetbe vetteknek néhány napon belül jelentkezniük kell a sorozóhivatalban, hogy ellenőrizzék adataikat és jelentkezzenek a katonai szolgálatra. 

Jekatyerinburgban és más városokban is százak vonultak az utcára, hogy kifejezzék gyászukat és szolidaritásukat a Kreml megölt kritikusával. Sokan sírtak és gyertyát gyújtottak.A Kreml kritikusai szerint az orosz hatóságok gyakran használják a katonai szolgálattal való fenyegetést büntetésként a másként gondolkodókkal szemben. 

A The Moscow Times arra hívja fel a figyelmet, hogy nem Navalnij volt az egyetlen prominens ellenzéki, aki orosz büntetőtelepen vesztette életét: az elmúlt években legalább öt ilyen eset történt, a legismertebb áldozat a jogász Szergej Magnitszkij volt, aki 2009-ben halt meg egy hírhedt Moszkva közeli börtönben.

Emberi jogi aktivisták szerint az orosz börtönökben önkény és erőszak uralkodik, de természetesen a Navalnij emlékére demonstrálókat a fronton is halálos veszély fenyegeti. Az Egyesült Államok becslései szerint eddig több mint 315 000 orosz katona sebesült meg vagy halt meg az Ukrajna elleni agressziós háborúban – írja a Bild. 

(Kiemelt képünkön: A Szputnyik orosz állami ügynökség által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök  a moszkvai Kremlben 2024. február 20-án. Fotó: Alexander KAZAKOV / POOL / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).