Portugália is megszenvedi az omikron variánst

Portugáliában az omikron okozza az új fertőzések többségét.

2021. december 25., 18:17

Szerző:

A koronavírus omikron variánsa okozza az új fertőzések többségét Portugáliában, ahol szombaton már a harmadik napja 10 ezer fölött volt az egy nap alatt diagnosztizált új esetek száma. Becslések szerint az új esetek több mint 60 százalékát az omikron variáns okozza, miközben az elhalálozások és az intenzív osztályra kerülők száma nem emelkedik – közölték az egészségügyi hatóságok.

A 10 millió lakosú Portugáliában az utóbbi 24 órában 10 016 új fertőzöttet találtak, és a koronavírussal összefüggésben tíz halálesetet regisztráltak. Pénteken az új esetek száma 12 943 volt, ilyen magas számot tavaly január vége óta nem jegyeztek fel. Az ország koronavírus elleni átoltottsága kiemelkedően magas, 87 százalék körüli. Az új omikron variáns miatt bezárták a bárokat és a szórakozóhelyeket, rendezvényeken csak negatív vírusteszt felmutatásával lehet részt venni. Az év végi ünnepek alatti összejövetelek után a hatóságok igyekeznek csökkenteni a kontaktusok számát, ezért január első hetére elrendelték a távmunkát és meghosszabbították az iskolákban a téli szünetet.

(Kiemelt kép: PCR tesztet csinálnak embereken Portugáliában 2021. december 22-én. fotó: Pedro Fiuza / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.