Ebben az európai országban már három nap betegszabadságot is ki lehet venni bemondásra

Kísérleti jelleggel vezetik be Portugáliában, hogy az állampolgárok egyszerű telefonos, vagy emailes közlés után is kivehetnek három nap betegszabadságot. A szocialista kormány intézkedése az egészségügyi rendszer tehermentesítését szolgálja.

2023. május 1., 11:56

Szerző:

Portugáliában hétfőtől az állampolgárok akár háromnapos betegszabadságra is jogosultak lesznek a betegségükről szóló egyszerű, online vagy telefonos bejelentés alapján, az intézkedés segíthet a nemzeti egészségügy tehermentesítésében - derült ki a lisszaboni kormány közleményéből.

Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint „ez az intézkedés nem jár semmilyen költségtérítéssel sem az állam, sem a munkáltató számára, mivel a munkából történő kiesés maximális időtartama megegyezik azzal a várakozási idővel, amely alatt a munkavállaló nem kap fizetést a társadalombiztosítástól”.

A rendelkezés része a „munka méltóságáért” intézkedéscsomagnak, amelyet februárban fogadott el a parlament a munkavállalók munkakörülményeinek javítása érdekében.

A munka törvénykönyvének reformja több tucat más intézkedést is tartalmaz, például a távmunkát lehetővé tevő helyzetek kiszélesítését vagy a végkielégítések növelését.

Az évente legfeljebb két ilyen rövid távú betegszabadság megszerzéséhez a gyengélkedő munkavállalók ezentúl a nemzeti egészségügyi szolgálat (SNS) honlapján egy egyszerű nyilatkozattal igazolhatják majd távollétüket a munkáltatójuknak.

Az intézkedésnek - amely minden 16 év feletti munkavállalóra vonatkozik - az az egyik célja, hogy megkönnyítse a dolgozók életét, valamint tehermentesítse a közegészségügyi központokban dolgozó háziorvosokat, akik egyedüliként jogosultak igazolást kiadni a betegség idejére.

A portugál egészségügyi minisztérium becslése szerint évente mintegy hatszázezer olyan orvosi konzultáció történik, amely során a legfeljebb háromnapos távolléteket igazolják.

Az online bejelentett, rövid betegszabadságot a koronavírus-világjárvány idején már kipróbálták.

(Kiemelt kép: Életkép Lisszabonból, a Graca negyed egyik utcájában. 2022. augusztus 31. Fotó: Jorge Mantilla/NurPhoto/AFP)