Piros-fehér-zöldbe öltözött Brassó augusztus 20-án

Brassóban mintegy 23 ezer magyar él.

2021. augusztus 21., 15:23

Szerző:

Vasárnap este magyar nemzeti színekben világították ki a brassói polgármesteri hivatalt és a Cenket. Mindezt azért, hogy hangsúlyozzák a magyar közösség fontosságát a város fejlődésében – olvasható a brassói Polgármesteri Hivatal honlapján.

Mint írták, egy olyan városról van szó, amely a történelem során nemcsak az egyik legfontosabb gazdasági és kulturális központ volt, hanem a három etnikum (román, magyar, szász) békés együttélésének mintapéldája.

Emlékeztetnek ugyanakkor arra, hogy nemcsak a magyarországi, de az erdélyi és bánáti magyaroknak is jeles nap augusztus 20. A legutóbbi, 2011-es népszámlálás szerint mintegy 23 ezer magyar él a városban, az összlakosság kevesebb, mint tíz százaléka.

 (Kiemelt kép: a Cenk piros-fehér-zöldben, Forrás: Polgármesteri Hivatal, Brassó, Románia)

 

 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.