Rákóczi Ferenc és Petőfi Sándor toborozza az ukrán hadseregbe a kárpátaljai magyarokat

Egy közösségi médiaoldalon az ungvári Petőfi szobor élteti Ukrajnát, katonaruhában, és a magyarokat is az oroszok elleni háborúba szólítja.

2022. június 23., 18:20

Szerző:

„Ukrán magyar! (Ukrajnai magyar) Lépj be az ukrán hadseregbe, légy Európa új pajzsa! Mi vagyunk Európa védelmezői!” – ezekkel a szavakkal toborozza a magyarokat az Ukrán Kárpátalja (Українське Закарпаття) nevű Facebook-oldal. Az Azonnali arról ír, az oldal egy zárt, kárpátaljai csoportba osztott meg egy fotót, ahol e szavak kíséretében Petőfi Sándor szobrának fotóját rakták be.

A szobor talapzatán a Dicsőséget Ukrajnának mondat olvasható, Petőfi pedig katonai egyenruhában, ukrán színekben szerepel rajta.

Egy másik, nyilvánosan megosztott, ugyancsak ukrán nyelvű toborzási felhíváson pedig II. Rákóczi Ferenc fejedelem beregszászi lovasszobra látható, a fotón ukrán nemzeti színű zászlóval. Szobra talapzatán itt az olvasható: „Ukrajna Európát védelmezi!”. A fotót a következő felirattal osztották meg:

„...a sírás még senkinek nem adott szabadságot, és aki harcol, békét nyer! Az ukrán nacionalisták himnuszának ezek a szavai nagyon jól jellemzik a híres magyar fejedelem és népe szabadságáért harcoló II. Rákóczi Ferenc életét is.
📣 A munkácsi vár legendás védője ma ismét arra szólítja fel az ukrán magyarokat, hogy hadserege soraiban harcoljanak szülőföldjük, Ukrajna szabadságáért és függetlenségéért.
🇺🇦🇭🇺 Ukrán magyar, csatlakozz a fegyveres erőkhöz!”

Forrás: Українське Закарпаття, Facebook

Forrás: Українське Закарпаття, Facebook

Az oldal egyébként feltűnően sokat foglalkozik a magyar politikával. Egy helyütt a második világháborús Horthy-féle, a Kárpátalját visszaszerző sereghez hasonlítja Orbán Viktor Békemenetét, egy másik posztban az Putyin-barát magyar szélsőjobboldali tüntetőket ítéli el. De van bejegyzésük, ahol Jakab Péter volt Jobbik-elnök március 15-i beszédét méltatják, vagy éppen Kövér László házelnököt rajzolták át úgy, hogy Ramzan Kadirov csecsen fővezérhez hasonlítson.

(Kiemelt kép: Petőfi Sándor ukrán jelmezben az Українське Закарпаття Facebook-oldal fotóján)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).