Petíciót indítanak az atomenergiáért Svájcban

Az atomenergia megtartásáért indít petíciót a Stop Blackouts nevű csoport amelynek tagjai között több svájci politikus is megtalálható.

2022. augusztus 28., 15:43

Szerző:

Svájci politikusok egy csoportja megalakította a Stop Blackouts (Stop áramkimaradás) elnevezésű szervezetet, amely petíciót indít az ország energiapolitikájának felülvizsgálatáért, hogy biztosítsa a megfelelő energiaellátást és az atomenergia továbbra is része maradjon az energiaellátásnak – írta a Reuters.

Svájc öt atomreaktorának bezárását tervezi egy 2017-es döntést követően, amelyet a 2011-es fukusimai (Japán) nukleáris katasztrófát követő biztonsági aggályok váltottak ki. Az ötből egy reaktort már leállítottak.

A svájci közvetlen demokrácia értelmében az alkotmányt népszavazás útján lehet megváltoztatni, ha 18 hónapon belül 100 000 aláírást gyűjtenek össze, bár a végeredmény  elérése évekig tarthat.

A csoport közölte, hogy kedden tervezik elindítani a petíciót. A csoport hat bizottsági tagja közül öt törvényhozó a jobbközép és a jobboldali pártok képviselői.

„Svájcban egészen a közelmúltig biztonságos és gyakorlatilag széndioxid-mentes volt az áramtermelés: a víz- és atomenergia környezet- és éghajlatbarát kombinációját minden ok nélkül fel akarják adni” – olvasható a Stop Blackouts honlapján.

„Atomerőművek nélkül nem megy” – mondta Vanessa Meury, a Stop Blackouts bizottság elnöke a SonntagsZeitung svájci lapnak.

A kormány kedden tervezetet mutat be az ukrajnai háború okozta esetleges energiahiány kezelésére, amely várhatóan a fogyasztók önkéntes csökkentését helyezi előtérbe. Svájc több energiát termel, mint amennyit fogyaszt, de télen a szomszédos országoktól importra szorul.

Az ország négyórás regionális áramszünetekhez folyamodhat hiány esetén – mondta júliusban egy magas rangú közműszolgáltatói tisztviselő.

(Kiemelt kép: A goesgeni atomerőmű Daeniken közelében 2022. augusztus 13-án. Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP)

14:57

A Kremlt rendkívüli módon aggasztja az Északi Áramlat csővezetékeken észlelt károsodás és nyomáscsökkenés, ezért a példátlan helyzet sürgős kivizsgálását sürgeti, jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtószóvivő szerdán újságíróknak.