Hoppá: beperelték a Pepsi-t

A Buffalo folyó menti műanyagszennyezés miatt beperelte New York állam a Pepsi vállalatot, mivel állítólag szennyezi a vizet és károsítja a vadon élő állatokat.

2023. november 20., 10:59

Szerző:

A Pepsi a világ második legnagyobb élelmiszeripari vállalata az iparágvezető Nestle után. Az amerikai óriáscég most azonban a legújabb nagyvállalat, amely ellen az amerikai hatóságok pert indítottak a környezetre gyakorolt ​​hatása miatt – írha a BBC alapján a tenyek.hu.

Kifejtve, hogy a New York-i panasz szerint a Pepsi megsértette az állami törvényeket, amikor nem figyelmeztette a lakosságot a műanyag csomagolás kockázataira, és félrevezető kijelentéseket tett közzé a környezetszennyezés elleni küzdelemre irányuló erőfeszítéseiről.

A közelmúltban a Coca-Colát, a Danone-t és a Nestle-t is azzal vádolták, hogy megtévesztő állításokat tettek műanyag palackjaikkal kapcsolatban.

Ezeket a vállalatokat „zöldmosással” vádoljak, vagyis azzal, hogy környezetbarátabbnak, zöldebbnek vagy fenntarthatóbbnak állítanak be valamit, mint amilyen az valójában. Vagyis ezek a cégek félrevezethetik a fogyasztókat, akik azt gondolják, hogy az ilyen termékek vásárlásával kevésbé szennyezik a környezetet.

A mostani vizsgálatok eredménye szerint a Buffalo folyó mentén 13 helyszínen gyűjtött hulladékok között a legtöbb a Pepsi egyszer használatos műanyag csomagolásai voltak.

Az állam szerint pedig ezek hatására már Buffalo ivóvízellátásában is kimutatták a mikroműanyagokat, amelyek a reprodukciós zavaroktól kezdve a bélgyulladáson át a neurotoxikus hatásokig számos káros egészségügyi hatást okozhatnak.

További részletek a Tenyek.hu-n.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash.com)