Pénzt ad a pedofil papok áldozatainak a francia katolikus egyház

Becslések szerint legalább 10 ezer sértettje lehet 1950 óta a pedofil ügyeknek, a végleges jelentés ősszel készül el.

2021. március 26., 17:13

Szerző:

Az egyház vállalja a felelősséget a társadalom előtt, és bocsánatot kér az egyház tagjai által kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt – idézi a francia püspöki konferencia bejelentését az MTI. A testület arról is döntött, hogy a sértetteket pénzügyi kompenzációban kívánja részesíteni.

A kompenzálás nem kártérítés és nem is jóvátétel – mondta Éric de Moulins-Beaufort reimsi érsek, a Francia Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A testület által frissen elfogadott 11 határozat közül több is az egyházon belüli pedofília elleni küzdelmet érinti.

Az egyházi vezetők arról is döntöttek, hogy a Vatikán javaslata alapján a sértettek emlékére minden évben egy imanapot rendeznek, és létrehoznak egy olyan csoportot, amely rendszeresen meghallgatja a sértetteket.

A francia katolikus egyházon belüli szexuális visszaélések kivizsgálására 2018-ban létrehozott bizottság előzetes becslése szerint legalább 10 ezer sértettje lehet 1950 óta a pedofil ügyeknek, a végleges jelentés ősszel készül el.

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.