Pénzjutalommal édesgetik a nyugdíjasokat, hogy oltsák be magukat

Bulgária emellett egy tájékoztató kampányt is indít.

2021. december 23., 15:40

Szerző:

Bulgáriában pénzjutalmat kapnak a nyugdíjasok, ha beolttatják magukat koronavírus ellen a kormány oltásösztönző kampánya keretében – jelentette be csütörtökön Kiril Petkov miniszterelnök.

Minden nyugdíjas kap 75 leva (13 600 forint) egyszeri jutalmat a következő fél évben, ha beadatja magának az oltás első adagját, de abban az esetben is, ha az elsőt már beadatta eddig, és felveszi a másodikat. Azok is megkapják a jutalmat, akik már háromszor oltatták be magukat.

Az új kormány egyúttal tájékoztató kampányt indít, hogy meggyőzze az oltásszkeptikusokat, mert a beoltottak aránya Bulgáriában a legalacsonyabb az Európai Unióban – a felnőtt lakosságnak csak 27 százaléka teljesen immunizált –, és mert a bolgár vezetés el akarja kerülni, hogy a koronavírus újabb hulláma sok halálos áldozatot szedjen.

Az Európai Unióban egyúttal Bulgáriában a legmagasabb a járvány halálos áldozatainak aránya a lakosságszámhoz képest: 30 359 a hétmillióból. A miniszterelnök azt reméli, hogy a kampánynak köszönhetően január végéig sikerül elérni körülbelül 300 ezer nyugdíjas beoltását.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy kisfiú fogja az apja kezét, miközben megkapja Pfizer oltását 2021. december 22-én Szófia, Bulgáriában. fotó: Nikolay DOYCHINOV / AFP)

Tegnap 17:44

A finn, a norvég, a dán és az izlandi szakszervezetek is távoznak a Nemzetközi Újságíró Szövetségből. Szerintük a szervezet antidemokratikusan működik, pénzügyeit etikátlanul kezeli, és kifogásolták, hogy a szövetség nem zárta ki az Orosz Újságíró Szövetség azon alkalmazottait, akik az oroszok által megszállt ukrajnai területeken kezdtek el dolgozni.

2023. január 31., 15:30

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke hétfőn egy újságíró kérdésére válaszolva azt mondta, hogy nem küld F-16-os vadászgépeket Ukrajnába. Nagy-Britannia és Németország vezetője is kizárta, hogy repülőket küldene a háború sújtotta országba. Franciaország és Lengyelország ugyanakkor nem zárkóznak el a lehetőségtől, de semmiképpen sem kerülnék meg a NATO-t a kérdésben.