Pegasus és Fudan-ügyben is elítélték Magyarországot

Az Európai Parlament különbizottsága döntött így.

2022. január 25., 20:21

Szerző:

Az EP különbizottsága elítélte a magyar kormányt a Pegasus használata és a Fudan Európába telepítése miatt. Az Európai Parlament külföldi beavatkozással és dezinformációval foglalkozó különbizottsága szerdán megszavazta azt a jelentést, ami uniós szinten elítéli Magyarország és Lengyelország kormányát azért, mert a saját állampolgárai ellen vetette be a Pegasus kémszoftvert. Márciusban az Európai Parlament is tárgyalni fogja a jelentést.

Elítéli a bizottság azt is, hogy a magyar kormány meg akarja építeni a kínai Fudan Egyetemet, miközben a CEU-t bezáratta. Továbbá aggodalmát fejezte ki a bizottság, hogy Magyarország és Szerbia segédkeznek Oroszország és Kína geopolitikai céljaiban.

A jelentésről Donáth Anna írt először a Facebook-oldalán. Az EP-képviselő kezdeményezte frakciótársaival, hogy a Renew Europe frakció szólítsa fel a többi parlamenti frakció vezetőjét: támogassák egy Pegasus vizsgálóbizottság felállítását, Orbán Viktor európai parlamenti meghallgatását és felelősségre vonását.

(Kiemelt kép: Kiemelt kép: Orbán Viktor az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban, 2018. szeptember 11-én. Fotó: Frederick Florin / AFP)

 

Tegnap 19:01

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Tegnap 18:37

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.