Párttársai figyelmeztetik a brit miniszterelnököt, nem akarnak több lezárást

Boris Johnson el akarja kerülni az újabb járványhullámot, ezért meghosszabbítja a korlátozásokat. Ugyanakkor pártján belül ezzel sikerült felborzolni a kedélyeket. 

2021. június 15., 21:51

Szerző:

Boris Johnson hétfőn jelentette be, hogy meghosszabbítaná az Angliában érvényben lévő korlátozásokat. A Bloomberg forrásai szerint a konzervatív miniszterelnök párttársai nem fogadták kitörő örömmel a hírt, többen figyelmeztették, hogy nem akarnak több lezárást. A halasztást szerdán szavazza meg a parlament.

A brit miniszterelnök a gazdasági újranyitás utolsó fázisát eredetileg június 21-re tervezte, amiről viszont hétfőn kiderült, hogy egy újabb hullám elkerülésének érdekében négy héttel későbbre halasztaná, több időt adva ezzel a lakosságnak az oltakozásra. 

Johnson ezen lépése a brit Konzervatív Párton belül nagyobb visszhangot váltott ki, akik Anglia legutolsó lezárás alatt töltött napját már elnevezték a „Szabadság napjának”. A Bloombergnek egy neve elhallgatását kérő képviselő elmondta, hogy sok konzervatív képviselő el fogja utasítani a szavazásra előterjesztett hosszabbítást, miközben vannak, akik titokban értenek egyet a „lázadókkal” amellett, hogy együtt fognak szavazni a kormánnyal.

Egy másik, szintén neve elhallgatását kérő képviselő nyilatkozata szerint ez lehet az utolsó alkalom, amikor Johnson egy ilyen szavazást sikeresen meg tud nyerni saját pártján belül.

A brit miniszterelnök tervezete valószínűleg meg fogja nyerni a szavazást, mivel az ellenzéki Munkáspárt képviselői már jelezték támogatásukat a meghosszabbításról. Inkább az okozhat később gondot Johnsonnak, hogy a más pártok képviselőinek szavazatára való támaszkodás alááshatja tekintélyét saját pártján belül, ezért szerdán a legfontosabb kérdés mindenképp a lázadó konzervatívok száma lesz.

(Kiemelt kép: A koronavírus miatt elrendelt korlátozások feloldásának késése ellen tüntetnek Londonban, 2021. június 15-én. MTI/AP | Alberto Pezzali)