Párizs: Moszkva még nem támad

A francia külügyminiszter is kifejette álláspontját.

2022. február 2., 10:36

Szerző:

Egyelőre nincs jele annak, hogy Oroszország elindítaná Ukrajna ellen a támadást, amelyre a Nyugat szerint felkészült – jelentette ki Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szerdán a France 2 tévének nyilatkozva.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az előző nap azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy szándékosan idéz elő olyan helyzetet, amelyben háborúba csalhatja Oroszországot, valamint megismételte azt a vádját, hogy a NATO Ukrajna felvételének szándékával figyelmen kívül hagyja Moszkva biztonsági aggályait. Noha Oroszország ukrajnai határa mentén felsorakoztatott mintegy százezer katonát, és Fehéroroszországban is több tízezret az ottani ukrán határszakasz mentén,

tagadja, hogy le akarná rohanni Ukrajnát.   

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden bejelentette, hogy Putyin és Emmanuel Macron francia elnök belátható időn belül személyesen találkozik. Putyin és Macron pénteken és hétfőn telefonon beszélt egymással. Fő témájuk az Ukrajna körül kialakult helyzet és az Oroszország által igényelt biztonsági garanciacsomag állt. 

Malival kapcsolatban Le Drian azt mondta szerdán a France 2 tévének: Párizs még nem állapodott meg európai és afrikai partnereivel abban, hogy Maliban tartsák-e az iszlamista terroristák ellen ott bevetett erőiket, de az ország elhagyása nem menne egyik napról a másikra. „A napokban eldöntjük, mert nem maradhat ez az állapot” – jelentette ki. A mali kormány hétfőn felszólította a francia nagykövetet, hogy hetvenkét órán belül hagyja el az országot a francia hatóságoknak „az átmeneti kormányra tett sértő megjegyzései” miatt. Franciaország tudomásul vette a döntést, és Le Drian akkor azt mondta, hogy a junta hatalomra kerülése miatt Mali és európai partnerei már nem tudnak együttműködni. Illegitimnek nevezte a katonai kormányt. Florence Parly francia védelmi miniszter pedig szombaton kijelentette, hogy a francia katonák nem maradnak Maliban, ha ennek túl magas ára lesz.

A volt gyarmattartó Franciaország katonái 2013 óta állomásoznak Maliban és a Száhel-övezetben a terrorszervezetek ellen indított Barkhane hadművelet keretében, amelyhez – a francia erők vezetése alatt – más európai országok katonái is csatlakoztak.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Ukrán katonák ágyúval lövik az ellenséges állásokat a frontvonaltól nem messze, a Donyeck térségében fekvő Novoluhanszke falu mellett 2018. január 11-én. Fotó:  Markijan Liszejko/MTI/AP)

21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.