Haldoklik Párizs legendás szimbóluma

Akár 60 millió euróba is kerülhet az Eiffel-torony átfestése.

2022. július 5., 11:39

Szerző:

Amikor 1889-ben elkészült az Eiffel-torony, nagyjából húsz évet adtak neki, mielőtt le kell bontani, ám a torony 133 év elteltével még mindig áll, kevésbé a terveknek, mint inkább a szorgalmas karbantartásnak köszönhetően – írja a Guardian nyomán az Index.hu.

Mostanra azonban az emlékmű olyan rossz állapotban került, hogy rozsdásodásnak indult. A torony állítólag teljes felújításra szorul, de ehelyett csak apróbb kozmetikázásra készülnek a párizsi olimpia előtt.

Ha Gustave Eiffel ezt látná, szívrohamot kapna

– idézi a Guardian a torony egyik vezetőjét.

A 324 méter magas, 7300 tonnás vastornyot az 1889-es világkiállításra építették. Becslések szerint 2,5 millió szegecset tartalmaz, és pocsolyavasat használtak hozzá, amelyet Nagy-Britanniában találtak fel az ipari forradalom idején. Megnyitása előtt négy réteg vörös ólomfestéket kapott, amelyet ma már betiltottak, de akkoriban a legjobb korróziógátlónak tartották.

Eiffel, az építőmérnök, akinek cége tervezte és építette az emlékművet, azt mondta, hogy a rozsda terjedésének azonosítása és megállítása jelenti a legnagyobb kihívást az építmény élettartama szempontjából, amelyet hétévente kell festeni – írja a Guardian.

Most a torony 60 millió eurós átfestésen esik át a 2024-es olimpia előtt. 

A szakértők szerint a munka csak ráncfelvarrásnak lesz jó, a végeredmény pedig szerintük siralmas lesz. Azt mondták, hogy a tornyot teljesen le kell csupaszítani, majd újra festeni, ugyanis a régi festék átfestése csak tovább rontja a korróziót.

A tornyot felügyelő cég, a 99 százalékban a városháza tulajdonában lévő Séte nem hajlandó hosszabb időre bezárni a kieső turisztikai bevételek miatt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.