Pár év és leköröz minket Románia

Románia az utóbbi két évtizedben behozta az európai uniós GDP-átlaghoz viszonyított lemaradásának csaknem kétharmadát.

2023. január 27., 21:36

Szerző:

Románia egy főre jutó GDP-je már nemcsak Bulgáriáét, hanem Görögországét, Szlovákiáét, Horvátországét és Lettországét is lekörözte - írja a Helló Magyar.

Romániának az uniós átlaghoz viszonyított, egy főre jutó GDP-je az utóbbi évtizedben 19,6 százalékpontot emelkedett, a növekedés üteme szempontjából csak két tagállam, Írország és Litvánia előzte meg ebben az időszakban.

A fejlődés léptékét talán még jobban érzékelteti, hogy keleti szomszédunk az utóbbi két évtizedben behozta az európai uniós GDP-átlaghoz viszonyított lemaradásának csaknem kétharmadát. Ezt a Curs de Guvernare gazdasági szaklap állapította meg az Eurostart adatait elemezve.

A NATO-hoz és az EU-hoz történő csatlakozásuk ötösbe tette a román gazdaságot: míg 1995-ben az uniós átlag 30,5 százaléka volt náluk a GDP, addig 2021-re ez a szám 74,2 százalékra emelkedett.

Románia így a 22. helyen áll európai szinten az egy főre jutó GDP-t tekintve, nagyon közel a régió más államaihoz: Lengyelország kevesebb, mint három százalékponttal előttük, az uniós átlag 77,1 százalékán van, Magyarország pedig csupán 0,8 százalékponttal előzi meg a román gazdaságot.

Ha csak az elmúlt tíz évet nézzük, akkor is szembetűnő a változás: az előző évtizedben Romániában volt a harmadik legnagyobb az egy főre jutó GDP arányának növekedése az EU-átlaghoz képest, őket csak Írország és Litvánia előzi meg ebben a tekintetben.

Romániáé jelenleg a világ 46. legnagyobb gazdasága, 2037-re pedig a 44. helyre léphetnek elő. A CEBR jóslata szerint a következő másfél évtizedben több mint duplájára nő majd a GDP-jük, az idei 299 milliárd dollárról 652 milliárdra.

Magyarország esetében viszont mindössze 2,5 százalékos éves gazdasági növekedés várható a tanulmány szerint. Hazánk most az 58. a sorban, a vizsgált időszakban pedig nem várható az elemzők szerint, hogy elmozduljon erről a helyről.

(Kiemelt kép: Tüntetés a román egészségügyi minisztérium előtt 2021. január 30-án. Fotó: Daniel Mihailescu / AFP)