Megrázó jelentés: több mint 200 ezer gyermeket molesztált a francia katolikus papság

Ferenc Pápa szégyenkezik a történtek miatt. 

2021. október 7., 05:16

Szerző:

A franciaországi katolikus egyház tagjai az elmúlt hét évtizedben becslések szerint 216 ezer kiskorút molesztáltak szexuálisan – derül ki egy kedden közzétett jelentésből, amely szerint az egyház az intézmény védelmét helyezte előtérbe az áldozatokkal szemben, akiket hallgatásra bíztattak – írja a CNN. Az ügy kapcsán Ferenc pápa szerdán „szégyenletes pillanatnak” nevezte a francia katolikus egyházban évtizedekig tartó visszaéléseket feltáró jelentést és felszólította az egyház vezetőit, hogy „továbbra is tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy hasonló tragédiák ne ismétlődhessenek meg”.

A bántalmazott kiskorúak száma 330 ezerre becsülhető, ha beleszámítjuk az olyan személyek áldozatait is, akik nem voltak papok, de más módon kapcsolatban álltak az egyházzal, például katolikus iskolákban és ifjúsági programokban. A jelentés szerint 1950 és 2020 között 2900-3200 visszaélő dolgozott a francia katolikus egyházban. Az áldozatok túlnyomó többsége 10–13 év közötti fiú volt.

„A katolikus egyház az a hely, ahol a családi és baráti körökön kívül a szexuális erőszak előfordulása a legmagasabb”

– áll a jelentésben, amely szerint az egyházi keretek között nagyobb valószínűséggel fordul elő, hogy gyermekeket bántalmaznak, mint állami iskolákban vagy nyári táborokban.

A keddi jelentést egy független bizottság állította össze az egyházi tisztségviselők kérésére. A jelentés más országok hasonló jelentéseit követi, amik az elmúlt években csapást mértek az egyház hírnevére. Jean-Marc Sauvé, a jelentést készítő, az egyházon belüli szexuális visszaélésekkel foglalkozó független bizottság (CIASE) elnöke szerint a visszaélések rendszeresek voltak és nem korlátozódtak „néhány fekete bárányra, akik elkóboroltak a nyájtól”.

A franciaországi katolikus egyház az elmúlt években számos lépést tett a szexuális visszaélések elleni küzdelem érdekében. 2019-ben a párizsi egyházmegye jegyzőkönyvet írt alá a városi ügyészséggel, amely lehetővé teszi, hogy a visszaélések gyanúját anélkül vizsgálják ki, hogy a túlélők hivatalos panaszt tennének a hatóságoknál. 

A jelentés szerint azonban a bizottság által vizsgált 70 év alatt „az egyház hozzáállását úgy lehetne három szóban összefoglalni, hogy: eltitkolás, relativizálás és tagadás.” Bár az egyház az elmúlt években fontos lépéseket tett a szexuális erőszak megelőzése érdekében, a jelentés ezeket reaktívnak és elégtelennek minősítette. Arra is figyelmeztetett, hogy bár „ezek az erőszakos cselekmények az 1990-es évek elejéig csökkentek, azóta megállt a csökkenésük” – írja a jelentés alapján a CNN.

Egy áldozat története: „Belehalok a történtekbe”

A bizottság előtt tanúskodó több ezer áldozat egyike volt a most 65 éves Christian Dubreuil.

„A pedofília a tökéletes bűncselekmény, mert ez az egyetlen, amelynél a bűnöző biztos vagy szinte biztos abban, hogy az áldozat nem fogja feljelenteni őt”

– mondta a bizottságnak nyilvános tanúvallomásában. Dubreuil, aki nyugdíjba vonulása előtt a francia kormány minisztereinek vezető tanácsadója volt, nem messze Lyontól nőtt fel. Elmondása szerint félénk és tanulékony gyermek volt, egy olyan családban, ahol nem volt nagy múltja a formális oktatásnak. Dubreuil bántalmazója azzal az ürüggyel csúszott be a családi körbe, hogy elősegítette az okos fiú tanulmányait, mondja. Minden csütörtökön felvette őt és együtt látogatták meg a történelmi helyszíneket. Dubreuil úgy írta le, hogy a bántalmazója úgy szivárgott be a családjába, mint „egy pókháló, amely csapdába ejt”.

Dubreuil emlékszik arra, hogy a családja nappalijában bántalmazták, miközben szülei az alatta lévő boltban dolgoztak. Elmondása szerint a bántalmazás kilenc hónapig tartott, 11 éves korában kezdődött és még a tizenkettedik születésnapján túl is tartott. „Belehalok a történtek traumájába, még akkor is, ha ez több mint fél évszázaddal ezelőtt történt” – tette hozzá Dubreuil.

Ferenc Pápa is megszólalt

A Pápa szerda reggel a Vatikánban tartott heti beszédében szégyenkezését fejezte ki amiatt, hogy az egyház túl sokáig figyelmen kívül hagyta a szexuális visszaélések áldozatait és azt akarja, hogy az egyház „biztonságos otthon legyen mindenki számára”. A pápa szerdai hozzászólásában nem foglalkozott közvetlenül a folyamatos visszaélésekről szóló vádakkal. Arra biztatta azonban a püspököket és az egyházi vezetőket, hogy „továbbra is tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy hasonló tragédiák ne ismétlődhessenek meg” – fogalmazott a CNN. 

Ferenc Pápa a szexuális visszaélések túlélőit imáiról biztosította és azt mondta:

„Szeretném kifejezni az áldozatoknak a fájdalmamat és a fájdalmamat, az őket ért trauma miatt, valamint a szégyenemet, a mi szégyenünket, az én szégyenemet az egyház túl hosszú ideig tartó képtelensége miatt, hogy az áldozatokat a figyelmének középpontjába helyezze.” 

(Kiemelt kép: A vatikáni média által 2021. október 6-án készített képen Ferenc pápa a Vatikánban tartott heti általános audienciája előtt négy Rómába látogató francia püspökkel, Yves Le Saux-val, Laurent Dognin-nal, Pierre-Yves Michel-lel és Emmanuel Gobilliard-val gyűlik össze, hogy a francia katolikus papság által elkövetett szexuális visszaélések áldozataiért egy pillanatra néma imát mondjanak a francia katolikus papság által elkövetett visszaélésekkel foglalkozó független bizottság (CIASE) jelentésének közzététele után. Ferenc pápa 2021. október 6-án "szégyenkezését" fejezte ki a francia katolikus papság által a gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések miatt, amelyeket a héten egy lesújtó jelentés tár fel. Fotó: Handout / VATICAN MEDIA / AFP.)

 

Brazíliában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás első fordulója, a voksolás favoritjának a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő számít a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaróval szemben.

Oktatásért tüntető nők mintegy százfős csoportját zavarták szét vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát városában a radikális iszlamista tálibok.

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.