Palesztinbarát tüntetők elfoglalták a The New York Times előcsarnokát

Elfogultsággal vádolták az újságot. 

2023. november 10., 10:33

Szerző:

Több száz tüntető gyűlt össze csütörtökön a The New York Times manhattani székhelye előtt, majd bevonultak az épületbe, ahol többórás ülősztrájkot és virrasztást tartottak. A demonstrálók azonnali tűzszünetet követeltek a Gázai övezetben – számol be a Guardian.

Az akció során felolvasták a Gázában megölt több ezer palesztin nevét, köztük 36 újságíróét is. 

Az New York Times biztonsági vezetője a lap munkatársainak küldött e-mailben békésnek minősítette a tüntetést, hozzátette, egyetlen bejáratot sem zártak le. 

A demonstráció nem egyedülálló az Egyesült Államokban, főleg New Yorkban: mindkét oldal ilyen és ehhez hasonló akicókkal próbálja felhívni a figyelmet a Közel-keleti helyzetre. Kedden a Jewish Voice for Peace csoport aktivistái rövid időre elfoglalták a Szabadság-szobrot. Egy héttel korábban több százan zsúfolódtak össze a Grand Central Terminálban, lezárva az ingázási csomópontot a csúcsforgalom idején fegyverszünetet követelve.

(Kiemelt képünk illusztráció: palesztinpárti tüntetők gyülekeznek, és a Times Square felé vonulnak New Yorkban 2023. október 31-én. Selcuk Acar / Anadolu / AFP)