Palesztinbarát tüntetők próbálták megakadályozni a karácsonyfa-kivilágítást New York-ban

Palesztinbarát tüntetők százai nyüzsögtek szerdán a Rockefeller Centert körülvevő utcákon, megütközve a New York-i rendőrséggel, és skandálva a „folyótól a tengerig” antiszemita szlogent.

2023. november 30., 10:37

Szerző:

Az éves szokott karácsonyfa-kivilágítást nem sikerült megakadályozniuk – írja az Euronews.

Az első karácsonyfát a Rockefeller Center előtt 1931-ben állították fel olasz-amerikai munkások a világgazdasági válság idején. Azóta a ceremónia előbb szokássá, majd hagyománnyá nőtt.

Az idei nagy karácsonyfa elleni roham mellett a tüntetők megtámadták a Fox News és más szerkesztőségek központjait, valamint rendőrőrsöket és üzleteket is.

A rendőrség nagy erőkkel vonult a 6. sugárút körzetébe, hogy megakadályozza a tüntetők eljutását a tradicionális karácsonyfához és a szokásos kulturális-zenei rendezvényhez.

Az éves eseményre helyi lakosok, amerikai és külföldi turisták sokasága is érkezett, és verekedésekre is sor került, amikor megpróbálták a tüntetőktől elvenni a palesztin zászlókat és az Izrael-ellenes transzparenseket. Ezek egyike Izrael nevét horogkereszttel együtt jelenítette meg.

A palesztinbarát szervezők a hét elején jelentették be, hogy meg fogják zavarni az ünnepségeket, és hangsúlyozták azt a kifogásukat, hogy az épp az ENSZ által elismert és a palesztin néppel való szolidaritás nemzetközi napjára esik.

(Kiemelt kép: Palesztinbarát tüntetők New York-ban a New York-i Rockefeller Centerben, 2023. november 29-én. Fotó: Selcuk Acar / ANADOLU / Anadolu/AFP)