A palesztinok nem építenek ideiglenes táborokat az evakuáltaknak

Mohamed Stajje, a Palesztin Hatóság miniszterelnöke a hétfői rámalláhi kormányülés elején kijelentette, hogy a palesztin vezetés nem kíván ideiglenes táborokat létrehozni a Gázai övezetből távozni kényszerülőknek.

2023. november 13., 16:17

Szerző:

„Azt akarjuk, hogy visszatérjenek az otthonukba, ahonnan elköltöztek. A tapasztalat azt tanította nekünk, hogy Palesztina történelmében nincs »átmeneti«, az ideiglenes állandóvá válik” – indokolta véleményét a palesztin kormányfő a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet tudósítása szerint.

Stajje sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy „egyes országok továbbra is Izrael önvédelemhez való jogát követelik”, és felszólította az ENSZ-t és az Európai Uniót, hogy lépjenek fel a palesztin lakosságú övezet segélyezéséért.

Különösen a Gázai övezet északi részének támogatását sürgette, és felvetette segélyek levegőből földre eresztését az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres konfliktusa miatt a térségben rekedt civil lakosság számára – mint mondta, ezt már a világ más részein is megtették.

Emellett újabb humanitárius segélyfolyosók megnyitását szorgalmazta, hogy ne csak az egyiptomi Rafahnál legyen egyetlen átkelőhely az övezet felé.

(Kiemelt képünkön egy palesztin fiatalember egy lerombolt ház romjain ül, miközben a Gázai övezet déli részén, a Rafah menekülttáborban végrehajtott izraeli katonai csapást követően egy lerombolt ház romjain ül 2023. október 15-én, az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista csoport között zajló harcok közepette. Fotó: MOHAMMED ABED / AFP)