Jemenből lőttek izraeli érdekeltségekre, egy francia fregatt lőtte le a drónokat

A Vörös-tengeren járőröző egyik francia fregatt lelőtt két drónt, amelyeket Észak-Jemenből, a húszi lázadók ellenőrizte területről indítottak el, és amelyek a stratégiai fontosságú tengeri útvonalon az izraeli kikötőkbe tartó hajókat fenyegetik – közölte vasárnap a francia vezérkar.

2023. december 10., 14:12

Szerző:

Az „egyértelműen fenyegető” két drón észlelése és megsemmisítése szombat este történt 110 kilométerre a húszi lázadók ellenőrzése alatt álló észak-jemeni kikötőtől, Hudajdától – tették hozzá. 

Szombaton Jahja Szarí, a jemeni húszi lázadók szóvivője arra figyelmeztette a hajózási vállalatokat, hogy az izraeli kikötők felé tartó hajóikat célpontnak fogják tekinteni a Vörös-tengeren, ha az izraeli ostrom alatt álló, palesztin lakosságú Gázai övezetbe nem tud bejutni elegendő humanitárius segítség. 

A francia bejelentés előtt a közösségi oldalakon közzétett nyilatkozatukban a húszik azt közölték, hogy „ha a Gázai övezetbe nem jut el a szükséges élelmiszer és gyógyszer, az izraeli kikötőkbe tartó minden hajó a Vörös-tengeren fegyveres erőink célpontjává válik”. 

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet szintén közleményben – amelyben magát az Izraellel szembeni „ellenállási tengely” részének nevezte a libanoni Hezbollah és a húszik mellett –, „bátor és merész” lépésként dicsérte a jemeni lázadók döntését. 

Az Irán támogatását élvező húszik már többször célba vették drónokkal és rakétákkal Izrael déli részét, illetve a Vörös-tengeren közlekedő hajókat, hogy – magyarázatuk szerint – ezzel támogassák a palesztinok ügyét. Amerikai hadihajók többször segédkeztek ezeknek a rakéta- és dróntámadásoknak a semlegesítésében.

(Kiemelt képünk: A francia Languedoc (D653) fregatt manővereket hajt végre a Noble Dina 23 hadgyakorlaton a Földközi-tengeren 2023. március 27-én. A francia hadsereg 2023. december 10-én közölte, hogy Languedoc nevű fregattja lelőtt két drónt a Vörös-tengeren, amelyek Jemen partjairól tartottak feléjük, közvetlenül azután, hogy az Irán által támogatott lázadók azzal fenyegetőztek, hogy megtámadnak minden izraeli kikötőkbe tartó hajót, ha nem engednek be élelmiszert és gyógyszert az ostromlott Gázai övezetbe. Fotó: JACK GUEZ / AFP)