Belgium drasztikus lépésekkel reagál a palesztin-izraeli háborúra

Belgiumban született palesztinoktól vonnák meg az állampolgárságot, egyben megtiltják a ciszjordániai telepesek belépését az országba.

2023. december 7., 19:27

Szerző:

Augusztus óta több tucat belga önkormányzat kapott levelet az idegenrendészeti hivataltól, amelyben arra kérik őket, hogy vonják meg a belga állampolgárságot a Belgiumban palesztin szülőktől született gyermekektől – tudta meg a L'Echo című, francia nyelvű belga napilap az idegenrendészettől. Számos önkormányzat követte is az idegenrendészeti hivatal felkérését és felszólította a Belgiumban élő palesztin családokat, hogy töröltessék gyermekük belga állampolgárságát a nemzeti nyilvántartásból, és adják vissza a gyermekek személyi igazolványát.

A Szövetség a külföldiek jogért (ADDE) nevű belga szervezet a honlapján közzétett közleményében az idegenrendészeti hivatal lépését „szerencsétlen időzítésnek” nevezte, tekintettel a gázai fegyveres konfliktusra, és a humanitárius jog betartására hívta fel a figyelmet.

Nicole de Moor menekültügyekért felelős szövetségi államtitkár hivatala a L'Echo megkeresésére elismerte, hogy tud az idegenrendészeti hivatal rendelkezéséről, azt azonban tagadta, hogy ez összefügg az kiújult izraeli-palesztin konfliktussal.

Az államtitkár úgy nyilatkozott, hogy ebben az évben már több mint 2500 palesztin kért menedékjogot Belgiumban. Hozzátette, hogy az idegenrendészeti hivatal tapasztalatai szerint az Európai Unióban élő palesztinok azért utaznak Belgiumba, hogy ott szüljék meg gyermekeiket a belga állampolgárság megszerzése céljából, és így „részesüljenek a családegyesítés előnyeiből”. Mint mondta, több a visszaélés, és meg kell szüntetni azokat a gyakorlatokat, amelyek lehetővé teszik, hogy olyan személyek szerezzenek belga állampolgárságot, akik arra nem jogosultak.

A palesztin szülőktől született gyermekek Belgiumban hontalannak minősülnek, és a helyi állampolgársági törvény – Európában egyedülálló módon – úgy rendelkezik, hogy az országban született hontalan gyermek „de facto” belga állampolgárságot kaphat. A törvény azonban azt is kimondja, hogy ez a rendelkezés nem alkalmazandó, ha a gyermek más állampolgárságot is szerezhet – emlékeztetett a napilap.

Belgium egyúttal megtagadja a palesztinokkal szemben erőszakos izraeli telepesek belépését az országba

– ezt Alexander De Croo belga miniszterelnök közölte az X közösségi oldalon csütörtökön közzétett üzenetében. A belga kormányfő bejegyzésében kijelentette: a civilek elleni erőszaknak következményei lesznek.

„Együtt fogunk dolgozni az Egyesült Államokkal a békét, a biztonságot és a stabilitást aláásó cselekményekben részt vevőkkel szembeni szankciók kidolgozásán” – tette hozzá. Petra de Sutter miniszterelnök-helyettes, a közigazgatásért felelős miniszter szintén a közösségi oldalra feltöltött üzenetében mindenek előtt kijelentette: „Ciszjordánia megszállása sérti a nemzetközi jogot”.

Megerősítette: országa megtagadja a beutazást a Ciszjordániából származó azon izraeli telepesektől, akik részt vettek palesztinok elleni erőszakos cselekményekben. Közölte továbbá: azt fogja javasolni, hogy Belgium szorgalmazza az egész Európai Unióra kiterjedő beutazási tilalmat az erőszakos telepesekkel szemben.

„Nincs szabad belépés az erőszak, a rasszizmus és a gyűlölet számára” – tette hozzá a tárcavezető.

Az Európai Unió részéről Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő több ízben elítélte, hogy a Hamász iszlamista szervezet október 7-én Izrael ellen elkövetett átfogó támadása óta Ciszjordániában megnövekedett az izraeli telepesek által a palesztin lakossággal szemben elkövetett erőszak.

A héten az Egyesült Államok vízumtilalmat rendelt el a palesztinokkal szemben erőszakos izraeli telepesekkel szemben. Sebastian Fischer, a német külügyminisztérium szóvivője szerdán közölte, hogy Németország szintén beutazási korlátozásokat fog alkalmazni. Azt is elmondta, hogy az uniós tagállamok külügyminiszterei jövő hétfőn esedékes találkozójukon megvitatják a radikális izraeli telepesekkel szembeni lehetséges szankciókat.

(Kiemelt kép: a brüsszeli izraeli konzulátus előtt 2023. november 19-én a palesztinok mellett megtartott demonstráción azonnali tűzszünetet követeltek Gázában. Fotó: Sanad Latefa / Middle East Images via AFP)

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.