Európai Bizottság: a palesztinoknak szánt támogatás nem került rossz kezekbe

Az Európai Bizottság kedden lezárta a Palesztinának nyújtott uniós pénzügyi támogatás felülvizsgálatát, amelynek keretében arra az eredményre jutott, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a pénzeket nem a kívánt célokra irányították volna át.

2023. november 21., 20:59

Szerző:

A brüsszeli testület két nappal a Hamász terrorszervezet Izrael elleni október 7-i támadása után jelentette be: felülvizsgálják a palesztinoknak nyújtott uniós támogatásokat, arra hivatkozva, hogy „egyetlen uniós finanszírozás se tegye lehetővé még közvetve sem, hogy egy terrorszervezet támadásokat hajtson végre Izrael ellen”.

A bizottság sajtóközleménye szerint a felülvizsgálat kimutatta, hogy a testület ellenőrzési mechanizmusai és a meglévő biztosítékok – amelyeket az elmúlt években jelentősen megerősítettek – jól működnek.

A felülvizsgálat keretében először operatív átvilágításra került sor, hogy a projektek megvalósíthatóságát a helyszínen kialakult új helyzet fényében értékeljék. E lépés keretében 75,6 millió euró értékben azonosítottak nem megvalósítható projekteket, amelyeket a helyszínen meghatározandó új prioritások fényében átprogramoznak a palesztinok támogatására. Ez főként olyan nagy infrastrukturális programokat érint, amelyek megvalósítása a jelenlegi körülmények között nem lehetséges – olvasható a sajtóközleményben.

Második lépésként a testület kockázatértékelést végzett, amelyhez minden végrehajtó partnertől tájékoztatást kért a meglévő ellenőrzési mechanizmusaikról. A bizottság további intézkedéseket határozott meg, például „uszításellenes” záradékoknak az új szerződésekbe történő beillesztését és ezek szigorú alkalmazásának folyamatos ellenőrzését.

A testület elnöke, Ursula von der Leyen kedden sajtóközleményében azt írta: az október 7-i szörnyű események után szükségessé vált pénzügyi támogatásunk alapos felülvizsgálata. Ez a felülvizsgálat megerősítette, hogy a meglévő biztosítékok hatékonyak. Jelenleg a palesztinoknak nyújtott jövőbeli támogatásunk kialakításán dolgozunk, figyelembe véve az állandóan változó helyzetet.

A felülvizsgálat a teljes fejlesztési portfólióra kiterjedt, többek között a palesztin lakosságnak, a Palesztin Hatóságnak, az ENSZ Palesztinai Segélyezési és Munkaügyi Hivatalának (UNRWA) programjaira. Nem vonatkozott azonban palesztin népnek nyújtott humanitárius segítségnyújtásra.

(Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke érkezik a NATO-csúcstalálkozót követő társas vacsorára a vilniusi elnöki palotába 2023. július 11-én. Fotó: Ludovic MARIN / AFP)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

2024. május 20., 07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.