19:00 - 20:00

JÖN: Halló, itt vagyok!

Szilágyi János műsora

A pakisztáni repülőgép-baleset túlélője: Hatalmas füstöt és tüzet láttam, az utasok sikoltozását és gyereksírást hallottam

2020. május 23., 17:58

Szerző:

Péntek este a pakisztáni Karacsi sűrűn lakott területénre zuhant egy utasszállító repülőgép, a szerencsétlenséget ketten túlélték, Zaffar Maszúd bankigazgató és Mohammad Zubair gépészmérnök. 

"A feketedobozt tegnap éjjel megtalálták és továbbították a vizsgálóbizottságnak" - közölte szombaton Abdullah Hán, a légitársasági szóvivője. Benne van a fedélzeti adatrögzítő és a pilótafülke hangrögzítője is - tette hozzá.

Utasszállító gép balesete Pakisztánban Utasszállító gép balesete Pakisztánban
Fotó: Rehan Hán

Arsad Malik, a PIA ügyvezetője pénteken úgy nyilatkozott, hogy a pilótától kapott utolsó üzenet tanúsága szerint valamilyen műszaki probléma lépett fel. Másodpercekkel a zuhanás előtt a pilóta azt mondta a légiirányítóknak, hogy mindként hajtómű felett elveszítette az ellenőrzést. A baleset oka egyelőre tisztázatlan, de a rádióüzenet alapján hajtómű-leállásra gyanakodnak.

Szemtanúk beszámolója szerint a repülőgép több kört leírt a levegőben, mielőtt lezuhant.

A gép rázkódni kezdett, és a pilóta figyelmeztetett, hogy gondok lehetnek a leszállással - mondta Mohammad Zubajr az MTI szerint.

"Az emberek pánikba estek, és hangosan imádkozni kezdtek"

- folytatta. "A pilóta a következő 10-15 percben a levegőben tartotta a gépet, majd másodszor is bejelentette, hogy megpróbál leszállni, de a repülő lezuhant" - tette hozzá.

Utasszállító gép balesete Pakisztánban Mentőalakulatok tagjai a Karacsiban történt repülőgép-baleset helyszínén 2020. május 22-én, miután nem sokkal a landolás előtt lakónegyedre zuhant egy utasszállító repülőgép.

"Aztán hatalmas füstöt és tüzet láttam, az utasok sikoltozását és gyereksírást hallottam"

- folytatta. A zuhanás után magához tért, valahogy átvergődött a sűrű füstön és roncsokon, törmelékeken keresztül, majd egyszerre azt érezte, hogy felemelik a földről és egy mentőhöz futnak vele.

Pakisztán a koronavírus-járvány miatt leállított hazai légi forgalmat csak a hét elején, az íd al-fitr ünnep előtt újította fel, amely a böjti hónap, a ramadán végét jelzi. A gép utasai közül sokan az ünnepről visszatérő családok voltak. "A legszörnyűbb és legszomorúbb, hogy teljes családok vesztek oda, amelyek együtt utaztak el az ünnepre" - mondta el Favad Ahmed Saudhri tudományos miniszter.

A szerencsétlenség egyik áldozata a közösségi média és helyi sajtójelentések szerint Zara Abid ismert színésznő és díjnyertes modell.

Utasszállító gép balesete Pakisztánban Utasszállító gép balesete Pakisztánban
Fotó: Sahzaib Akber

A gép egy sűrűn lakott negyedre zuhant, amikor a helyi lakosok közül sokan egy közeli mecsetben éppen a pénteki imára gyűltek össze.

Ez adhat magyarázatot arra, hogy a földön nem volt halálos áldozat, és csak nyolcan sérültek meg, többségükben nők és gyerekek. Közülük is csak három embert kellett kórházba szállítani, és a 18 romba dőlt lakás minden lakóját sikerült megtalálni.

A déli Szindh tartomány, melynek Karacsi a fővárosa, a koronavírus-járvány gócpontja Pakisztánban. Az országosan több mint 50 ezer fertőzöttből csaknem 20 ezer ott található. Az országban eddig a Covid-19-betegségben hivatalos közlés szerint 1101-en vesztették életüket.