Ötvenötezer civil tartózkodhat a Hamász bázisa fölött

Egy gázai orvos szerint körülbelül ötvenötezer civil lehet a Sifa kórházban. A sebészeti osztály vezetője szerint katasztrofális a helyzet. Izrael szerint ezalatt a kórház alatt rejtőznek a Hamász legfontosabb vezetői. 

2023. október 30., 12:06

Szerző:

Dr. Marwan Abusada a BBC-nek nyilatkozott vasárnap. Elmondása szerint a Sifa kórház túlterhelt, a folyósok is sérültekkel, betegekkel vannak tele, és a fájdalomcsillapítótól az antibiotikumig minden hiánycikk. Félóránként rengeteg sérültet kapnak.

Izrael pénteken azt közölte, a kórház alatt található a Hamász legfontosabb műveleti bázisa a csoport vezetőivel együtt. Állításuk szerint a kórházon kívülről több alagút vezet ehhez a föld alatti bázishoz, így a Hamász vezetőinek nem kell belépniük a kórházba az eléréséhez, de egy kórteremből is van lejárat. A Hamász visszautasítja ezt az állítást, és az ott dolgozó orvosok közül néhányan a kórház védelmét követelték.

(Kiemelt képünkön az izraeli támadások után megsérült embereket az Al-Shifa kórházba viszik, miközben az izraeli támadások folytatódnak az összecsapások 21. napján Gázavárosban, Gázában, 2023. október 27-én. Ashraf Amra / Anadolu via AFP)