Íme a Hamász feltételei

Miközben izraeli tankok vonulnak a Gázai övezet északi részébe, a Hamász a folytatódó kétoldalú tárgyalásokon ötnapos tűzszünetet és üzemanyagot kér a túszokért cserébe.

2023. október 30., 10:15

Szerző:

A Hamász ötnapos humanitárius tűzszünetet akar, hogy segélyt és üzemanyagot engedjenek be az ostromlott Gázai övezetbe, cserébe a fegyveresek által fogva tartott összes civil túsz szabadon bocsátásáért – nyilatkozta a Reutersnek egy bennfentes arról, pontosan hogy állnak most a Katar közvetítésével zajló tárgyalások Izrael és a Hamász között.

A Gázai övezet északi részén élő palesztinok hétfőn kora reggel heves légi és tüzérségi csapásokról számoltak be, miközben az izraeli csapatok tankokkal nyomultak be az exklávéba. Az izraeli légicsapások a gázavárosi Shifa és Al-Quds kórházak közelében lévő területeket érték a palesztin média szerint.

Még vasárnap folyamán is voltak telefon- és internetkimaradások az övezet északi részén, amelyek gondokat okoztak a kórházakban is. Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy ezekben az egészségügyi intézményekben parancsnoki központokat és egyéb katonai infrastruktúrát helyeztek el.

Eközben olyan videók jelentek meg az X-en (korábbi Twitteren), amelyeken izraeli katonák láthatók, amint izraeli lobogót tesznek fel gázai épületekre – írja a Blikk. Ezeknek a felvételeknek a hitelességét a hírügynökség a tegnapi jelentésben egyelőre nem tudta bizonyítani.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy fiú ül egy víztartállyal megrakott, szamár által vontatott szekéren, miközben egyre kevesebb az ivóvíz és az üzemanyag a Gázai övezet déli részén fekvő Kán Juniszban 2023. október 30-án. Fotó: MAHMUD HAMS / AFP)