Nem sütött tortát egy transznemű nőnek egy amerikai cukrász

Ötszáz dolláros bírságot kapott. 

2021. június 17., 06:57

Szerző:

Pénzbírságra büntette a denveri bíroság azt az amerikai cukrász, aki nem sütött születésnapi tortát egy nemváltó műtéten átesett nőnek. A megrendelő azt kérte, hogy a sütemény kívül legyen kék, belül pedig rózsaszín, így jelképezve a nemi átalakulását. Az édességkészítő nem volt túl lelkes, azt mondta, nem ért egyet az üzenettel, ezért nem készíti el. A transz nő feljelentette a férfit.

A bíró szerint a cukrász megsértette Colorado állam diszkriminációellenes törvényét, 500 dolláros büntetést szabott ki rá. Jack Phillips egyébként nem először kerül bíróság elé szexuális meggyőződésből fakadó ítélkezése miatt: 2018-ban egy meleg pártól tagadta meg, hogy esküvői tortát készítsen neki. Az ügy egészen a legfelsőbb bíróságig jutott, amely akkor nem találta bűnösnek a férfit.

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: 168.hu / Karancsi Rudolf)

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.