Öt repülőtéren volt bombariadó Franciaországban

Öt francia regionális repülőtéren volt ismét bombariadó csütörtökön, négyet kiürítettek – közölték repülőtéri források.

2023. október 27., 08:11

Szerző:

Az öt érintett létesítmény Bordeaux, Basel-Mulhouse, Tarbes, Pau és Biarritz. Az utóbbi kivételével mindet kiürítették. 

A riasztások ellenére a légiközlekedésben nem igazán voltak fennakadások a francia polgári légiközlekedési hatóság (DGAC) tájékoztatása szerint, amely elsősorban a Basel-Mulhouse-i repülőtéren jelzett másfél órás késéseket. A francia-svájci közös terminál az X-en megerősítette, hogy a repülőteret kiürítették, és a járatokat ideiglenesen felfüggesztették bombariadó miatt. A Basel-Mulhouse-i repülőteret már kedden is evakuálták merényletfenyegetés miatt, három másik franciaországi repülőtérhez hasonlóan. 

A múlt héten csaknem hetven hamis bombariadó érkezett a francia repülőterekre, ezeket szinte mind ugyanarról a svájci e-mailcímről küldték – közölte Clément Beaune francia közlekedési miniszter vasárnap. Tájékoztatása szerint eddig hatvan eljárás indult a múlt heti hamis fenyegetések miatt. 

A bombariadók – pályaudvarokon, iskolákban, közhivatalokban, múzeumokban – mindennapossá váltak Franciaországban október 13. óta, amikor egy radiális iszlamista halálra késelt egy tanárt az északi Arras város egyik gimnáziumában. A merényletet követően a kormány a legmagasabb szintűre emelte a terrorkészültséget az országban. 

A versailles-i kastélyt múlt csütörtökön megfenyegető telefonálót gyorsított eljárásban nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A 37 éves munkanélküli férfi büntetlen előéletű, a szüleivel él, skizofréniában szenved. Tettére nem tudott magyarázatot adni, elnézést kért és jelezte: elfelejtette aznap bevenni a gyógyszereit. A nyomozás szerint nem voltak terrorista indítékai.

(Kiemelt képünk: Egy 2022. január 15-én készült kép egy repülőgép belsejéből a nizzai nemzetközi repülőtérről. Hat franciaországi repülőteret evakuáltak 2023. október 18-án, miután e-mailben támadással fenyegetőztek. Fotó: Valery HACHE / AFP)