Összeomlott a Cambridge-i Egyetem honlapja, miután elérhetővé tették rajta Stephen Hawking doktori disszertációját

2017. október 24., 10:18

Szerző:

Hétfőn a hatalmas érdeklődés miatt egyszerűen összeomlott a Cambridge-i Egyetem honlapja, amelyen elérhetővé tették a világhírű brit elméleti fizikus, Stephen Hawking doktori disszertációját – írja a The Guardian.

Fotó: AP / Matt Dunham

A táguló univerzumok tulajdonságai címet viselő doktori disszertációt Hawking még 1966-ban írta. Azután, hogy vasárnap nyilvánosságra hozták, 24 óra leforgása alatt több mint hatvanezerszer töltötték le, ezt pedig nem bírta a szerver. Egyébként a doktori disszertációt eleve azért tették elérhetővé, mert az Open Access Week keretében több százan jelezték, hogy szeretnék teljes egészében elolvasni. 

 

 

Stephen Hawking a fizika egyik legkiemelkedőbb alakja. Amikor 1966-ban megírta a doktori disszertációját, az orvosi diagnózis szerint már halottnak kellett volna lennie az amiotrófiás laterálszklerózis (a mozgató idegpályák sorvadása) miatt. Ezt 1963-ban állapították meg nála, azzal, hogy maximum két-három év lehet hátra az életéből. Most 75 éves. 

A doktori disszertáció most már újra elérhető a Cambridge-i Egyetem honlapján.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.